2024. április 23., kedd

A zombi hercegnő mosolya

Az év eleje óta több mint 250 000, gyermekek számára készített, különféle hamisított édességet koboztak el a vámügyőrség tagjai. Három hónappal ezelőtt például 16,5 tonna karamellás cukorkára találtak a vámőrök Batrovci határátkelőnél. A Pakisztánból érkező, Zombie Chews elnevezésű cukorkákat egy horvátországi teherautóban fedezték fel, amely Fiuméből (Rijeka) szállította az árut Szerbiába. Pár hétre rá újabb gyermekeknek szánt rakományt koboztak el, ekkor 14,5 tonna Disney Frozen Pop nyalókát és Frozen Gummy Roll Popping gumicukrot vettek el a vámőrök, mert nem volt meg a szükséges dokumentáció a forgalmazásukhoz.

A vámőrségen elmondták, a hamisított termékek nagy veszélyt jelentenek az emberek egészségére, több szempontból is károsak. Nyilvánvaló, hogy az emberek egészsége a legfontosabb ebben a tekintetben, de a hamisított termékek kárt okoznak azoknak a vállalatoknak is, amelyek betartanak minden élelmiszer-biztonsági előírást, ennélfogva sokkal drágább az előállításuk, így hátrányos helyzetbe kerülnek a feketézők miatt.

A hamisítók azért többnyire mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lehessen észrevenni a turpisságot, ha azonban a vámőrök egy kicsit komolyabban átnézik a rakományt, azonnal rájöhetnek a dologra, hiszen a hamisított árunak nincs megfelelő dokumentációja, amely bizonyítaná, hogy a termék nem ártalmas, és megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.

Vásárolt-e már hamisított árut?

Gyakran: 65 (45,8%)

Nem tudom megállapítani az eredetiségét: 57 (40,1%)

Nem: 20 (14,1%)

A vegyi anyagokkal teletömött csiricsáré édességeket természetesen úgy készítik, hogy a gyermekekre mágnesként hassanak. A hamisított termékek profi marketingje követi a legújabb trendeket, a menő rajzfilmek vagy gyermekfilmek hősei kacsingatnak a nyalókákról. Kérdés, hogy mi történik a kicsik testében, amikor belenyalnak a rózsaszín vegyi koktélba, a cukortól biztos feldobódnak, de a májuk, szívük már előre retteg. A testi épségre gyakorolt káros hatás mellett a selejtes termék megvásárlása anyagi kárt is jelenthet, mivel például a műszaki cikkek esetében, ha meghibásodnak, a fogyasztót nem lehet kárpótolni a gyártói garancia hiányában.

Manapság egyre többen vásárolnak az interneten, ezért nem árt, ha tudnak pár fontos részletet ezzel kapcsolatban. Hamisított lehet egy termék például abban az esetben, ha alacsony felbontású képpel hirdetik, vagy ha a honlap címében (URL) a termék márkáján kívül más adatok olvashatók, mert könnyen megtörténhet, hogy nem a hivatalos weboldalt nyitották meg.

Sokkal könnyebb a hamis termék felismerése, ha a fogyasztónak lehetősége van tüzetesebben átvizsgálni. Gyanút kelthet a vásárlóban, ha a termék szokatlanul olcsó, ha a csomagolás nem a megfelelő, ha nem tüntetik fel a használati útmutatót vagy nem mellékelik a jótállási jegyet. Az is figyelmeztető jel lehet a fogyasztó számára, ha az utasításon helyesírási hibák vannak, vagy nincs feltüntetve a gyártás helye.

A vámügyőrségen elmondták, az elkobzott, hamisított termékek soha sem kerülnek értékesítésre, mert veszélyt jelentenek az egészségre és a gazdaságra is, ezért az összeset megsemmisítik. Az édességen kívül rengeteg hamisított sportcipőt, szabadidőruhát, farmernadrágot, inget stb. találnak a vámőrök, természetesen minden valamely ismert, világhírű gyártó nevét vagy logóját tüntetik fel.

Ha a boltokban kevesebb is jut az utóbbi időben a hamisított termékekből, a piacokon és környékükön rengeteg bóvlit vásárolhat az ember, kezdve a gyermekek számára gyártott, fakó címkéjű hercegnős vagy sportautós csokitojásoktól a hihetetlen nevű WC-fertőtlenítőig. Ezek az áruk nem a kinézetük, vagy a minőségük miatt vonzók, hanem egyszerűen azért, mert egy átlagfizetésből az ember nem vásárolhatja meg a megélhetéshez szükséges cikkeket, ezért úgy találja fel magát, ahogyan tudja. Én is engedtem egy pár hónapja a kísértésnek, és gondoltam, veszek egy WC-fertőtlenítőt a piacon, fele az ára mint a boltban. Nem kellett volna. A terméken a magas, havas németországi hegyek látszódtak, amelyek között kristálytiszta patak csordogál. Nem tudom, mi a francot rakhattak abba a termékbe, de több hónap után is zöld a WC-kagylóm, nem lehet semmivel lesúrolni. Szóval, nem gyerekjáték a hamisított termék, el sem akarom képzelni, mit tehet a gyermekekben az a csokitojás, amelyről egy kifakult zombi hercegnő mosolyog a vásárlókra.