2024. április 18., csütörtök

Sikeres térdprotézis-beültetés

Március 16-án a zombori Dr. Radivoj Simonović Közkórházban az intézmény orvoscsoportja dr. Zoran Baščarević professzornak, a belgrádi Banjica intézet igazgatójának a mentorálásával beültette az első térdprotézist. Ezzel egy csaknem kétéves folyamatot zártak le sikerrel.
– Ez a sebészcsoport felkészült az arthroplasztikára (a mesterséges ízületek készítésére). Az ilyen beavatkozáshoz több hónapos, olykor többéves tanulás szükséges. A térdprotézis beültetésének elsajátítása megváltoztatta a modern ortopédiát. Egyre több ember számára elkerülhetetlen az ilyen műtét, és szinte egyenlő számban igényelnek csípő-, valamint térdízületi protézist. Ez a zombori kórház nagy vívmányának számít – mondta az első térdprotézis beültetése kapcsán dr. Baščarević, aki a köztársasági egészségügyi szakbizottság határozata alapján lett a zombori orvoscsoport mentora. Emlékeztetett arra, hogy csípőműtéteket ma már az ország 36 egészségügyi központjában végeznek, a térdprotézis beültetése viszont csak 16 kórházban lehetséges. A zombori intézményben a következő néhány ilyen térdműtétet még a kijelölt mentor felügyeletével végzik.
Dejan Milinković baleseti sebész, a zombori orvoscsoport vezetője köszönetet mondott munkatársainak a segítségért, és bejelentette, hogy az idén 12 ilyen műtét elvégzését tervezik, a továbbiakban pedig évente akár 50 térdprotézist is beültethetnek.