2024. április 25., csütörtök

A megelőzés és a korai diagnózis segít

A mellrák elleni küzdelem napja alkalmából kedden Szabadkán megelőző vizsgálatokat végeznek és felvilágosító előadásokat tartanak

Kedden van a mellrák elleni küzdelem napja Szerbiában. Ebből az alkalomból a szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Közkórház, a Szabadkai Gyógyszertárak és a Vöröskereszt szabadkai szervezete szűréseket és megelőző programokat szervez a városban, tudtuk meg a szabadkai Közegészségügyi Intézetben hétfőn megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Nada Kostić Bibić a szabadkai Közegészségügyi Intézet képviseletében elmondta, hogy immár hatodik alkalommal rendezik meg Szabadkán ezt a napot. Mint közölte, világszerte 6 millió nő él ezzel a betegséggel. Évente 1,6 millióan kapják el a mellrákot és félmillióan halnak bele ebbe a betegségbe. Szerbiában évente körülbelül 3600 nő kapja el és 1600 hal bele a mellrákba. A 2016-os adatok alapján Szabadkán 132 nő kapta el ezt a betegséget és közülük 49 halt meg. Ezek a számok minden évben egyre nagyobbak.

– A betegségek közül a mellrák Európában és a világban is a legnagyobb halálozási arányokat mutatja. Ennek az az oka, hogy a betegséget későn diagnosztizálják. A nők többségénél, amikor megállapítják, hogy mellrákban szenved, akkor már a mellrák kései fázisában van, amikor a sikeres gyógykezelés esélye nagyon csekély – mutatott rá dr. Nada Kostić Bibić, és hozzátette, a mellrák legyőzésében csak a megelőzés és a korai diagnózis segít. A mellrákot dohányzásmentes élettel, rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással lehet megelőzni.

Dr. Vojnić Szabó Irén, a Szabadkai Közkórház munkatársa elmondta, hogy a kórházban 2013 óta végeznek mammográfiás vizsgálatokat. A mammográfiás vizsgálatokat a röntgenosztályon lehet elvégezni. A nők a tolóablaknál jelentkezhetnek a vizsgálatra, amit radiológus végez el. Ha a felvételek gyanús elváltozásokat mutatnak, akkor visszahívják a pácienst további vizsgálatokra.

Dr. Nada Kostić Bibić, dr. Vojnić Szabó Irén, Jelena Pavlović és Zoran Milanović (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nada Kostić Bibić, dr. Vojnić Szabó Irén, Jelena Pavlović és Zoran Milanović (Fotó: Patyi Szilárd)

– A legfőbb célunk, hogy minél több mammográfiás vizsgálatot végezzünk el, és minél korábbi fázisban fedezzük fel a mellrákot. Már akkor, amikor még nem kitapintható, hanem csak a felvételeken lehet észrevenni – mondta dr. Vojnić Szabó Irén. Hozzátette, hogy a mammográfiás készülék jelenleg meghibásodás miatt nem üzemel, de a tervek szerint a következő hónapra már megjavítják.

Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője elmondta, hogy a gyógyszertárak ezen a napon 8 és 13 óra között ingyenes tanácsadásokat adnak, valamint C-vitaminos és multivitaminos készítményeket osztanak nők számára.

Zoran Milanović a Vöröskereszt képviseletében elmondta, hogy a Vöröskereszt helyi szervezete 8 és 11 óra között a királyhalmi mentőállomáson tart felvilágosítást és megelőző vizsgálatokat, a Vöröskereszt szabadkai épületében pedig 17 órától tartanak szintén megelőző vizsgálatokat és felvilágosító előadást.