2024. április 25., csütörtök

Még mindig tél

A meteorológiai vagy naptári tavasz március elsején kezdődik. A csillagászati tavasz kezdete a tavaszi napéjegyenlőséggel esik egy időbe (tehát általában március 20-án vagy 21-én), ez az idén március 20-án 17 óra 15 perckor következik be. Az egyszerű földi halandó pedig kitekintve az ablakon azt tapasztalja, hogy itt vagyunk március 20-án, és bizony még mindig tél van. Hiába a sok télűző, tavaszváró, tavaszköszöntő, a tél állja az ostromot, és bevehetetlen várként óvja a havat, a fagyot.

Az elkövetkező napokban folytatódik a csapadékos, az átlagosnál hidegebb időjárás (Fotó: Benedek Miklós)

Az elkövetkező napokban folytatódik a csapadékos, az átlagosnál hidegebb időjárás (Fotó: Benedek Miklós)

De kezdjük az elején. Januárban, februárban még úgy gondoltuk, hogy rendkívül enyhe telünk lesz, azután február végén, március elején megtapasztaltuk, milyen is az igazi szibériai tél, a hőmérők higanyszála −20 °C alá süllyedt. A hőmérséklet ezt követően azonban ugrásszerűen emelkedett, és mindannyian azt gondoltuk, hogy íme megérkezett a tavasz. Nem így lett, a hétvégén újabb lehűlés érkezett vidékünkre, faggyal, erős széllel és újabb havazással. Szombaton és vasárnap eső formájában nagy mennyiségű csapadék hullott. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint vasárnap reggelre 16,5 milliméter eső esett. Szombaton a szél legnagyobb sebessége elérte a 6 m/s-ot, míg vasárnap a nap folyamán 11 m/s-os szél fújt.

Hétfőn havazásra ébredhettek a szabadkaiak. A hó a hajnali órákban, 1:10-kor kezdett hullani, és a hótakaró vastagsága hétfőn a kora délutáni órákig elérte az 5 centimétert. A legalacsonyabb hőmérséklet a talaj szintjén −4 °C volt, míg a nappali legmagasabb hőmérséklet fagypont körül mozgott, és ennek köszönhetően a lehullott hó olvadásnak indult. A hétvégén tapasztalható erős szél hétfőre elállt.

A városban hétfőn reggel, illetve a délelőtti órákban több helyen is találkozhattunk a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat gépeivel, embereivel. Lapunk kérdésére Elizabeta Tumbas, a téli szolgálat vezetője elmondta, hogy a téli szolgálat március 15-éig volt érvényben, viszont az előrejelzések nyomán ezt 22-éig kitolták, tehát a havazás nem érte őket váratlanul. A vállalat kamionjai már a kora reggeli órákban az utakon voltak, és a délelőtt folyamán több traktor is sózta, illetve tisztította az utakat, járdákat, emellett ötven ember dolgozott az olyan felületeken, ahova a gépek nem tudtak elérni. Tumbas elmondta azt is, hogy kilenc órakor körbejártak minden bekötőutat, és nem tapasztaltak fennakadást. A téli szolgálatnak előreláthatóan kedden lesz az utolsó akciója. Problémát legfeljebb a szélerősség megnövekedése miatti esetleges hófúvások jelenthetnek majd.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján az elkövetkező napokban tovább folytatódik a csapadékos, az átlagosnál hidegebb időjárás.