2024. április 26., péntek

Hűtőház épül Nagybecskereken

Az újvidéki MPZ Agrar, amely a Matijević húsipari kombinát keretében működik, tízhektárnyi építési telket vásárolt Nagybecskereken.

Az erről szóló szerződést ma írta alá a városházán Čedomir Janjić polgármester, Željko Radanović, a MPZ Agrar igazgatója és Branka Grubor, a Matijević húsipari vállalat igazgatója. A földterületért a beruházó 65,9 millió dinárt fizet.
Az Északnyugat-Elemér nevet viselő ipari övezetben húszmillió eurós beruházásból a környék eddigi legnagyobb hűtőházát tervezik felépíteni, elsősorban meggy és zöldségfélék fagyasztására. A hűtőház kapacitását 15 ezer tonnára tervezik.
Az MPZ Agrar emellett még egy jelentős beruházást tervez Vajdaságban: ezer hektáron akarnak gyümölcsöst létesíteni, abból 300 hektár Nagybecskerek város területén lesz.
Čedomir Janjić polgármester ez alkalomból kifejezte a megelégedését nemcsak azért, mert egy ilyen méretű beruházást valósítanak meg Nagybecskerek területén, hanem azért is, mert az hozzájárul majd a mezőgazdaság további fejlődéséhez a régióban.
Željko Radanović, a MPZ Agrar igazgatója közölte, hogy a hűzőház építése jövő tavasszal kezdődik, és attól számítva másfél év alatt elkészül. Legalább kétszáz dolgozó számára ad munkahelyet, és mint elhangzott, a bérek magasak lesznek. A tervek szerint saját terményeik feldolgozása mellett felvásárolják majd a gyümölcsöt és zöldségfélét a kooperánsoktól is. A hűtőházban feldolgozott és lefagyasztott meggy legnagyobb részét az Európai Unió piacán értékesítik.