2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Graz és Schladming pályázik

TÉLI OLIMPIA

A grazi városi tanács csütörtökön többségi szavazással zöld utat adott a kezdeményezésnek, a schladmingi tanács pedig még február elején megszavazta a Grazcal való közös jelentkezést, így már hivatalos, hogy a két város közösen pályázik a 2026-os téli olimpia és paralimpia megrendezésére. A két település március végéig szándéknyilatkozatot fogalmaz meg, és eljuttatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely jövő ősszel jelöli ki a helyszínt. A stájerországi pályázat megvalósíthatósági tanulmánya várhatóan júniusra készül el.

Jürgen Winter schladmingi polgármester korábban 416 millió eurós olimpiai büdzséről beszélt, amely mindazonáltal nem tartalmazza a biztonsági költségeket.

A dpa német hírügynökség szerint Stájerország tartománynak és Graz városának a sok adósság miatt kevés gazdasági mozgástere van. A bobosok és szánkósok versenyeit ezért Schönau am Königsseeben, a gyorskorcsolyaversenyeket pedig a szintén németországi Inzellben bonyolítanák le.

Tavaly októberben egy tiroli népszavazás alkalmával a lakosság 53 százaléka elutasította azt a javaslatot, hogy Innsbruck és Tirol jelentkezzen a 2026-os téli játékok megrendezésére.

Mikaela Shiffrin (középen a kristályglóbusszal) óriási előnnyel hódította el idén is a műlesiklás és az összetett elsőségét (Fotó: Beta/AP)

Mikaela Shiffrin (középen a kristályglóbusszal) óriási előnnyel hódította el idén is a műlesiklás és az összetett elsőségét (Fotó: Beta/AP)

ALPESI VILÁGKUPA

Címvédés mindkét mezőnyben

Az amerikai Mikaela Shiffrin és az osztrák Marcel Hirscher megvédték az alpesi világkupa nagy kristályglóbuszát. A svédországi Åreben megtartott idényzárón tegnap a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem rendezték meg a női óriás-műlesiklás és a férfi műlesiklás futamait.

A szakágak bajnokai, lesiklás: Sofia Goggia és Beat Feuz, szuper-G: Tina Weirather és Kjetil Jansrud, alpesi kombináció: Wendy Holdener és Peter Fill, óriás-műlesiklás: Viktoria Rebensburg és Hirscher, műlesiklás: Shiffrin és Hirscher.

Åre, női műlesiklás: 1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:46,42, 2. Wendy Holdener (svájci) 1:48,00, 3. Frida Hansdotter (svéd) 1:48,01 perc stb. Az összesítésben: 1. Shiffrin 1773, 2. Holdener 1168, 3. Rebensburg 977, 4. Goggia 958 pont stb. Férfi óriás-műlesiklás: 1. Marcel Hirscher (osztrák) 2:13,63, 2. Henrik Kristoffersen (norvég) 2:13,86, 3. Victor Muffat-Jeandet (francia) 2:13,89 perc stb. Az összesítésben: 1. Hirscher 1520, 2. Kristoffersen 1205, 3. Aksel Lund Svindal (norvég) 886, 4. Kjetil Jansrud (norvég) 884 pont stb.

SÍUGRÁS

Stoch másodszor bajnok

A tegnap Vikersundban szerzett 6. helyével a lengyel Kamil Stoch behozhatatlan előnyt szerzett a síugró-világkupában, és négy év elteltével másodszor lett a sorozat bajnoka. Vikersundban a sírepülőversenyen hármas norvég győzelem született, a háromszoros pjongcsangi érmes Robert Johansson pedig először nyert világkupaversenyt.

Az idény a következő hétvégén a planicai sírepülőverseny két fellépésével ér véget.

Eredmények, sírepülés, Vikersund: 1. Robert Johansson (norvég) 444,3 (232+246 m), 2. Andreas Stjernen (norvég) 438,9 (239+235 m), 3. Daniel-André Tande (norvég) 436,6 (231,5+243 m) pont stb. Az összesített élcsoportja: 1. Kamil Stoch (lengyel) 1243, 2. Richard Freitag (német) 990, 3. Tande 925, 4. Andreas Wellinger (német) 813 pont stb.

RÖPLABDA

Három vajdasági vereség

A szuperligák rájátszása elődöntőjének legutóbbi játéknapján mindhárom vajdasági gárda vereséget szenvedett. A Spartacus férfi- és a Jedinstvo női csapata esetében ez a papírformának felel meg, váratlan viszont a Vojvodina röplabdázóinak otthoni kudarca a második meccsen a C. zvezda ellen. A női rájátszás másik párharcában a C. zvezda idegenben vágott vissza a lajkovaci Železničarnak a kupadöntőben elszenvedett vereségért. A következő meccsek ma lesznek műsoron.

Szuperliga, rájátszás, elődöntő, férfiak: Vojvodina–C. zvezda 1:3 (az összesítésben 1:1), Novi Pazar–Spartacus 3:0 (1:0). Elődöntő, nők: Vizura–Jedinstvo (P) 3:1 (2:0), Železničar–C. zvezda 2:3 (0:1).