2024. március 29., péntek

Vajdasági Magyar Családok Fesztiválja Csongrádon

A Családok éve 2018 programsorozat keretében március 17-én, szombaton a csongrádi Sághy Sportcsarnokban rendezte meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválját.

Az eseményt reggel fél tízkor dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere, valamint Pataki János, a KCSSZ elnöke nyitotta meg. A felszólalók hangsúlyozták, szeretik az ehhez hasonló eseményeket, mert életre szóló barátságok is köttetnek ilyenkor, s minden generáció megtalálja azt, ami leköti a figyelmét.

Az este 9 óráig tartó rendezvényen vajdasági amatőr táncosok, énekesek, zenészek és színjátszó csoportok, felnőttek és gyerekek léptek színpadra. A fesztivál közönsége a kulturális programok mellett megismerkedhetett a hagyományos kézművesség számos ágával, sőt a bátrabbak a kézügyességüket is próbára tehették. A gyerekek szórakoztatására játékos foglalkozásokkal, vetélkedőkkel készültek a szervezők.

A Családok éve 2018 kezdeményezésben a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége négy külhoni, magyarok lakta régió magyarországi bemutatkozásának megszervezésével vesz részt. A vajdaságiak csongrádi fesztiválját a kárpátaljai és erdélyi magyar családok fellépése követi június elején, illetve végén, Nyíregyházán, valamint Debrecenben, a felvidéki régió magyar családszervezetei pedig szeptemberben Mosonmagyaróvárra látogatnak majd.