2024. április 23., kedd

Bekéreti a svéd külügyminisztérium az orosz nagykövetet

A svéd külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy bekéreti az orosz nagykövetet Moszkva állítása miatt, amely szerint lehetséges, hogy Svédországból származik az az idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt az angliai Salisburyban.

A Reuters hírügynökség szerint Oroszország nagykövetét keddre kérették be a svéd külügyminisztériumba.
A Brüsszelben tartózkodó Margot Wallström svéd külügyminiszter ugyancsak visszautasította az orosz külügyminisztérium múlt szombati állítását. "Ez egyszerűen nevetséges és teljességgel megalapozatlan" - mondta.
A svéd külügyi tárca vezetője emellett szólt az orosz elnökválasztással kapcsolatosan is. Szavai szerint "az elnökválasztást úgy manipulálták, hogy az Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfőnek kedvezzen".
A svéd külügyi tárca vezetője szerint aggodalomra ad okot az, hogy akadályozzák az ellenzék teljes körű működését, és az, hogy a médiát államilag irányítják. Ez nyilvánvalóvá vált e választási kampány során - jelentette ki Wallström.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton a Rosszija 24 nevű orosz hírtelevízióban közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik a Novicsok nevű idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt az angliai Salisburyban. Az áldozatokra március 4-én találtak rá, állapotuk azóta is válságos.