2024. április 25., csütörtök

Vučić valóban Amerikában járt

Az államfő a Soros család egyes tagjaival is szeretett volna találkozni?

Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke az egyik szarajevói televíziónak nyilatkozva hozta nyilvánosságra, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök Amerikába utazott a hétvégén, hogy titkos tárgyalásokat folytasson Koszovó kapcsán. Aleksandar Vučić az egyik közösségi oldalon megerősítette a hírt. Azt írta, hogy valóban Amerikában tartózkodik, az egyik New York-i étteremben volt megbeszélt találkozója a Soros család tagjával, ám végül erre mégsem került sor.

– Vuk Jeremićnek igaza van. Az egyik New York-i étteremben kellett volna vacsoráznom a Soros család tagjával, de lemondták, mert úgy értesültek, hogy Angela Merkel is lemondta a berlini találkozónkat. Sajnos nem volt alkalmam találkozni senkivel a Soros családból – áll a kissé cinikus megjegyzés Aleksandar Vučić közösségi profilján.

Jeremić még a belgrádi helyhatósági választások kampányidőszakában jelentette ki, hogy Angela Merkel nem kívánja Vučićot fogadni, ám meghívására az államfő február 27-én mégis járt a német kancellárnál. Erre utal többek között a megjegyzésében az államfő.

Ezúttal pedig Vuk Jeremić az egyik szarajevói televíziónak adott nyilatkozatában arról is beszélt, hogy Vučić a múlt kedden Párizsban találkozott Hashim Thaçi és Ramush Haradinaj koszovói politikusokkal, vasárnap pedig magánútra ment az Amerikai Egyesült Államokba, hogy titkos tárgyalásokat folytasson Koszovó jövőbeli helyzetéről.

Jeremić szerint ezzel Vučić időt akar nyerni magának és a koalíciós partnereinek, illetve megkerülné a nemzetközi közösséget.

A koszovói tárgyalásra az államfő a közösségi oldalon már nem tért ki, viszont a bejegyzésére Vuk Jeremić válaszolt.

– Elnézést, hogy a New York-i látogatás, amit titkosnak szánt, nem sikerült, de ha már kivételt tesz és közvetlenül válaszol, árulja el azt is: 1. Miért nem kérte a protokoll szerinti óvintézkedést? 2. Mennyit késett a New York-i repülőjárat szombaton az Ön sajtótájékoztatója miatt? – tette fel a kérdést.

Jeremić vádjaira Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt Főbizottságának alelnöke is reagált, miszerint annyira titkos volt Vučić amerikai útja, hogy legalább 50 fő vele együtt utazott az Air Serbia rendes amerikai járatán.

– Vuk Jeremić, a nagy magánnyomozó túltett Sherlock Holmes-on és Hercule Poirot-on is, gratulációt érdemel, mert meglátta Vučićot az Air Serbia megtelt repülőgépén. Nem volt nehéz dolga, mert a nemzeti repülőtársaság valóban New Yorkba repült, nem úgy, mint Jeremić, Đilas, Tadić és Janković hatalma alatt – reagált Jovanov.