2024. április 16., kedd

Százezer dinár az elsőszülötteknek

A kormány gyermekvállalást ösztönző intézkedéseinek egy része már idén július 1-jétől életbe lép

Szerbia az elkövetkező időszakban különböző intézkedéseket foganatosít a gyermekvállalás ösztönzésére – jelentette be Aleksandar Vučić köztársasági elnök a szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Mint mondta: „ha a natalitás problémáját” azonnal nem oldjuk meg, elveszik az ország, erre pedig nincs jogunk, mert kötelességünk gondot viselni a hazáról és a jövőről. Hangsúlyozta, hogy a szerb kormány intézkedéseket fogadott el, ő pedig szakértői tanácsot alakított, amelynek az lesz a feladata, hogy foglalkozzon ezzel a problémával.

– Az elsőszülöttek után az anyukák 100 ezer dinárt kapnak. A második gyermek után 24 hónapon keresztül havi 10 ezer dinárt. Az anya, aki megszüli a harmadik gyermekét, 10 éven keresztül havi 12 ezer dinárra jogosult, a negyedik gyermek után pedig ugyanennyi időre 18 ezer dinárra. Arról, hogy a pénz minden hónapban az anyák folyószámlájára kerüljön, az állam gondoskodik – mondta Vučić. Kiemelte, az intézkedések egy része már idén július 1-jétől érvényes, a törvényt pedig jövő év január 1-jétől alkalmazzák.

Vučić elmondta, Szerbiának jelenleg 6 995 808 lakosa van, de amennyiben továbbra is ilyenek maradnak a demográfiai mutatók, 2060-ig az ország lakossága 3,9–5,5 millióra csökken. Hangsúlyozta, mint elnöknek, jogában áll kimondani, hogy a natalitás zuhanásának következményei katasztrofálisak, vagyis „nincs gyerekünk, és nincs jövőnk”.

– Naponta 107 embert „veszítünk”, a lakosság 67 éve fogy, az utóbbi 27 évben pedig a természetes népszaporulat negatív tendenciát mutat. Egy anyára átlagosan 1,44 gyerek jut, a szaporodáshoz pedig legalább még 0,8 kellene. Ellenkező esetben olyan helyzetbe kerülünk, hogy néhány év múlva jelentősen csökkenni fog az ország lakossága, a nyugdíjasok viszont ugyanannyian lesznek. Ez pedig a nemzet végét jelenti, az országnak nem marad sem gazdasági, sem demográfiai, sem politikai potenciálja – mondta Vučić.

– A felmérések szerint Szerbiában jelenleg 6 995 808 polgár él, ebből 600 724 család gyermek nélkül, 1 040 000 család pedig gyermekkel. Az élettársi viszonyban élők gyermekkel 67 971-en vannak, 291 522 esetben él a gyermek az anyjával és 76 485 esetben az apjával – mondta Szerbia elnöke.

Falun és városon egyaránt gyermekhiány van, néhány város kivétel. Ilyen például Újvidék, Novi Pazar, Tutin, Sjenica és Preševo.

A gyermekvállalás ösztönzésére meghozott intézkedések 12 millió eurós kiadást jelentenek az államkasszának, ám a népességfogyással foglalkozni kell, emelte ki a köztársasági elnök, ezt teszik a fejlett országok is. A gyermekvállalás ösztönzésével foglalkozó országos tanács élén a köztársasági elnök áll.