2024. április 19., péntek

Az idén befejezik a 10-es közúti folyosót

Macedónia és Bulgária felé is végig autóúton haladhatunk – A támasztófal beomlása nem késlelteti a kivitelezőket

Az útépítési idény végére teljesen elkészül a 10-es közúti folyosó, s a gépkocsik a Macedónia és a Bulgária felé vezető szakaszt is használhatják – jelentette ki ma Nišben a bolgár–szerb gazdasági fórumon Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy vasárnap átadták a korridor keleti ágának újabb 7,5 kilométeres szakaszát Pirotnál és Dimitrovgradnál. A munkálatok folytatódnak a szakaszon, továbbá a már elkészült három alagútnak, a Sarlah, a Sopot és a Bancerevo alagutaknak a felszerelésén is – ismertette a részleteket az illetékes tárcavezető, megjegyezvén, hogy évtizedek óta várja hazánk a közúti folyosó befejezését – s ez végre megtörténhet ősszel.

Mihajlović vendége volt Tomiszlav Doncsev bolgár kormányfő-helyettes, aki arról számolt be, hogy Bulgária is tervezi az autóút megépítését a szerb határig, jelenleg a projektum dokumentációjának előkészítése van folyamatban. Reményét fejezte ki, hogy a következő két és fél év alatt elkészül maga az út is.

Mint ismeretes, március 14-én a Grdelicai-szorosban Predejanénál beomlott az autóút építését segítő egyik támasztófal. Mihajlović az esettel kapcsolatban közölte, hogy a szerbiai polgároknak egy dinárt sem kell fizetniük a szerencsétlen esemény miatt, az ilyen körülmények megoldása érdekében mindig kötnek biztosítást a kivitelezők. A szorosban zajló útépítés Európa jelenlegi legnehezebb munkálatának számít – értékelte, ugyanakkor azt is hozzátette, meg fogják állapítani, kit terhel a felelősség a történtek miatt. Az említett helyen éppen egy bolgár cég végezte a munkálatokat. A föld eltakarítása már folyamatban van, a miniszter asszony arra tett ígéretet, hogy amint lehetőség nyílik rá, elindítják a vizsgálatot a projektum megfelelőségével, végrehajtásával, a munkálatok felügyelésével kapcsolatban, hogy fény derüljön a részletekre. A történtek nem befolyásolják a kivitelezési határidőt – tette hozzá.

A miniszter arra is felszólította a bolgár építőipari vállalatok képviselőit, hogy szerb kollégáikkal közösen vegyenek részt hazai infrastrukturális projektumok megvalósításában, így például a Niš és Dimitrovgrad közötti vasútvonal felújításában vagy a Niš és Pristina közötti autóút építésében. Arról is beszélt a fórumon, hogy a két ország 3,5 milliárd euróra növelhetné a kereskedelmi együttműködés éves értékét, ami a jelenleginek a három és félszerese.

Szó esett az európai integrációkról is, Szerbiának sokat jelent, hogy Bulgária elnöksége alatt nagy eredményeket érhet el, s Doncsev is arról beszélt, hogy Szófia az eddiginél is erőteljesebben kíván foglalkozni a bővítési politikával ebben az időszakban.