2024. március 28., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

Amama attól fél, hogy év végén megint tele lesz karóval a bizonyítványom, mert folyton hanyagolom a házi feladatot. Ilyenkor mindig atatát kérem meg, hogy írja meg helyettem. A múlt héten végre egyszer magam írtam meg, mire a Julika magyar tanárnő meg is jegyezte:

– Először fordult elő, hogy hibátlan házi feladatot adtál be. Hogy lehet ez, Tepisti?

– Úgy lehet, tanárnő kérem, hogy az apukám elutazott és nem tudott segíteni.

De nem azért segít a fater, mert ellustizom az időt, vagy mert csajozok. Á, dehogy! Hanem azért, mert irtó el vagyok foglalva. Nem elég, hogy ide, a Magyarzóba kell minden héten megírni a messémet, hanem még az élőújságok közönségét is nekem kell zórakoztatni! Mert addig nem akarnak hazamenni a népek, amíg nem hallgatják meg az én messémet.

Demégplusz azért is rengeteg az elfoglaltságom, mert a héten a 48-as szabadságharcról is házi feladatot kellett írnunk! A jövőbe látó szerepében azt kellett elképzelnünk, hogy mi lett volna, ha győz a forradalom és a márciusi ifjak békében érhették volna meg a nyugdíjaskort.

Én arról álmodoztam, hogy a kivívott szabadságból kifolyólag felvirágzik a magyar nemzet, megvalósul mind a tizenkét pont, amit a Sándorék követeltek, Magyarország pedig csatlakozik a szabad európai népek uniójához, és velük együtt építi a világszabadságot. Olyan klassz lett a dolim, hogy 5 mínuszt kaptam rá a Julikától, a mínuszt is csak azért, mert a Kossuthot egy s-sel írtam.

A kukacos Zacsekpeti egészen mást jósolt. Nála a márciusi ifjak egy-kettő összevesztek egymással, mert nem tudtak megállapodni, hogy ki a nagyobb hazafi, és ki urizál jobban a jobbágyok pénzén. A végén még a zösszes szomzédokkal is összevesztek, és az orosz cárral kezdtek kacérkodni.

– Honnan szedted ezt a sok badarságot, Tepeti? – csodálkoza a tanárnő, és egy jó nagy kettest kanyarított a dolgozat alá.

Otthon is eldicsekedtem a sikeremmel, de amama uopste nem hatódott meg.

– Előbb-utóbb bajunk lesz a mesélgetésedből, Tepisti. Folyton a politikusokon élesíted a nyelvedet, és azt ők nagyon nem szeretik. Hogy akarsz boldogulni a nagy betűs életben protekció nélkül, amikor ilyen gyenge tanuló vagy?

– Ne izgulj, Tematild – nyugtatá őt atata –, majd ő is felcsap politikusnak, ott nem annyira fontos a bizonyítvány. Vagy ha éppen olyan helyre kerül, ahol nagyon inzisztálnak a diplomán, akkor eladjuk a családi aranyat, és beíratjuk egy magánegyetemre.

      – Az a diploma se mindig segít – legyinte a Zacsek. – Az én unokaöcsém például az ott szerzett menedzseri diplomával se tudott elhelyezkedni. Végül kiment németbe.

–És ott boldogult az oklevelével? – érdeklőde amama. – Talált valamilyen jó állást, ami megfelelt a végzettségének?

–Nem mondhatnám. Nagy nehezen felvették egy céghez, ahol a főnöke meleg kézfogással üdvözölte, majd azt mondta neki:

– Nos, az első feladata az lesz, fiatalember, hogy megfogja a seprűt és kitakarítja az irodát!

–De uram, nekem egyetemi diplomám van!

– Igen? Akkor megmutatom magának, hogyan kell ezt csinálni.

A Peti barátom újabban azt tervezi, hogy felcsap rendőrnek. Ugyanis irtó tetszik neki, hogy összevissza száguldozhatnak a városban, és sose kell büntetést fizetniük. Sőt, ők szedik be a pénzt a balek autósoktól. Mostantól kétszer annyit, mint korábban. Aki például nem kapcsolja be a biztonsági övet, az tízezret fizet.

– Látod, Tematild, mennyit kockáztatsz a nemtörődömségeddel, hogy folyton elfejted bekötni magad – korholá őt atata. – A múltkor is csak annak köszönhettük, hogy nem kaptunk büntetést, hogy az út szélén álló zsaru valószínűleg rövidlátó volt, és nem vett semmit észre. Ugrott volna egy csomó ezresünk!

– Nem volt rövidlátó, Tegyula, hanem rajtam felejtette a szemét. Mindjárt észrevettem. Ezért vedd úgy, hogy nekem köszönheted azt a tízezret, amit megtakarítottam neked.

A rendőriskolában felvételiznek a jelentkezők. Bemegy az első, elé tesznek egy profilképet, amin oldalról van az arc fényképezve, és kérik, hogy sorolja fel az ismertetőjeleit.

– Fekete göndör haj és egy füle van – mondja az első vizsgázó.

Azonnal kirúgják. Bemegy a másik is, neki is ugyanaz a feladata.

– Széles száj és egy füle van.

Öt is kirúgják. Mikor megy ki az ajtón, a harmadik jelentkezőnek odasúgja, hogy csak azt ne mondja, hogy egy füle van, mert akkor megbuktatják. Bemegy ő is, a feladat ugyanaz.

– Széles száj, rövidlátó és kontaktlencsét visel.

– Bravó, bravó, ilyen okos rendőr kell nekünk! Most már csak azt áruld el, hogy jöttél rá a kontaktlencsére?

– Nagyon egyszerű, ugyanis akinek egy füle van, az nem tud szemüveget hordani.

 PISTIKE, elfoglalt nebuló és jövőbe látó forradalmár