2024. április 23., kedd

Béke, szabadság és egyetértés

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban a forradalom és szabadságharc kitörése 170. évfordulója tiszteletére rendezett műsor során Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kárpát-medence minden táján élő magyaroknak címzett üzenetét Petykó Csaba konzul, a szabadkai magyar főkonzulátus képviselője ismertette. Az üzenet egyebek mellett emlékeztet, hogy „Ma ismét eljött az idő, amikor együtt kell megvédenünk szabadságunkat és ezeréves kultúránkat.

Koszorúk a honvédtábornok szobra előtt (Fekete J. József felvétele)

Koszorúk a honvédtábornok szobra előtt (Fekete J. József felvétele)

Mert mi, magyarok, ma sem kívánunk mást, mint hogy közösen ünnepelhessük hőseinket, és olyan világot építhessünk magunknak, amelyben szabadon használhatjuk nyelvünket és büszkén mondhatjuk el, hogy akárcsak őseink, mi is az erő, a hűség és a jövőbe vetett reménység színeiben akarunk élni a Kárpát-medencében.”

A zombori rendezvényen felszólaló Zsigó Róbert, a Magyar Országgyűlés képviselője, államtitkár a következőképpen fogalmazott: „Bennünket, magyarokat nem olyan fából faragtak, hogy meghátrálnánk egy összehúzott szemöldöktől, vagy egy fölemelt mutatóujjtól, utalt a magyar kiváltságokat megvonó Ferenc Józseffel szembeforduló fiatalokra az államtitkár a nemzeti szuverenitás kivívása érdekében indult forradalom résztvevőire és támogatóira, miközben kitért a zombori születésű Schweidel József honvédtábornok elszántságára, aki a forradalom hírére ezredével nyomban hazasietett, hogy a forradalmárok mellé állhasson.

– A jelen kihívása kísértetiesen hasonlít a 170 évvel ezelőtti problémákra. Hamarosan el kell döntenünk, hogy milyen jövőt szeretnénk nemzetünknek, családjainknak, gyermekeinknek. Ki kell állnunk magyarságunk és a keresztény Európa értékei mellett, éppen úgy, mint 1848-ban – mondta az államtitkár.

Az ünneplő közönség (Fekete J. József felvétele)

Az ünneplő közönség (Fekete J. József felvétele)

A házigazdák nevében dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke mondott ünnepi beszédet. Elmondta, hogy a zombori magyarság az újabb időkben harmincadik alkalommal emlékezik a márciusi ifjakra, és a nemzet által kivívott szabadságeszmék továbbéltetésére. A küszöbön álló magyarországi parlamenti választások kapcsán az elnök asszony mindenkit arra buzdított, hogy szavazzon belátása szerint, hogy „legyen béke, szabadság és egyetértés”.

A köszöntőket követően a Kaszinó dalárdája és fiataljai alkalmi műsort mutattak be a termet zsúfolásig megtöltő közönségnek. A beltéri program után a Kaszinó udvarán megkoszorúzták Schweidel József aradi vértanú tavaly fölállított mellszobrát.

A szabadságharc hősei előtt a kegyelet virágaival tisztelgett Petykó Csaba konzul, Zsigó Róbert államtitkár, VedelekNorbert, Baja alpolgármestere. Dr. MaruzsaZoltán helyettes államtitkár, Kecskés Endre a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, Tarján Levente a Rákóczi Szövetség nevében, valamint dr. KarcherErzsébet és Rezicska Károly a Kaszinót képviselve, valamint a VMDK és a VMSZ helyi képviselői.