2024. április 24., szerda

A gyermekarcokon felragyogó mosoly jegyében

Napsugár Báb- és Gyermekfesztivál Zentán

Többször írtunk már róla, hogy Zenta városának intézményei és szervezetei mennyire lelkükön viselik a legfiatalabb korosztályok sorsát, és az oktatás mellett rendszeresen gondoskodnak szórakoztatásukról és nevelésükről is, rendszerint összevonva a hármat – hiszen önfeledten mókázva lehet a legtöbbet megtanulni.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Ezúttal a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezett számukra nagyszabású, háromnapos rendezvényt péntektől vasárnapig: a Napsugár Báb- és Gyermekfesztivált, melynek hivatalos megnyitójára ma 10 órakor kerül sor, de már tegnap is lehetett szemezgetni a több helyszínen zajló számos program közül.

A fesztivál a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományával kívánja megismertetni az óvodás és a kisiskolás korosztályt, ugyanakkor a pedagógusok számára is szerveztek ismeretterjesztő előadásokat a bábművészet és a gyermekirodalom témakörében.

A három nap alatt bábelőadások, gyermekkötet-bemutatók, könyvtári és kézműves-foglalkozások, verses-zenés összeállítások, interaktív műsorok, koncertek váltogatták egymást Zenta község területén. Mi a rendezvény legelső előadására látogattunk el pénteken reggel a Zentai Alkotóházba: a Jancsi Bohóc Bábszínháza produkciójára, amelyben Mészáros Enikő és Györe Szuzanna óvónők A róka, a macska és a kakas című mesét adták elő.

Bár odakint a nap éppen esőt permetező felhők mögé rejtette orcáját, benn azonnal hét ágra kezdett sütni, amint megszólalt a zene, felcsendült a dal, és kezdetét vette az előadás. Móka és kacagás kísérte végig Enikő és Szuzanna magával ragadó játékát, amelybe természetesen bevonták az összesereglett gyerekhadat is, megénekeltetve, megtáncoltatva, sőt még meg is tornáztatva őket. Az magától értetődő, hogy a kicsik szavakkal is végigkísérték a történetet, féltőn óvva a butácska kiskakast, hangosan biztatva a vitéz kandúrt, és megpróbálván félrevezetni a pipihúsra áhítozó ravaszdit. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy pompás hangulattal indított a Napsugár Báb- és Gyermekfesztivál, amit az első produkció végén felhangzó lelkes taps és a gyermekek arcán ragyogó mosoly is egyértelműen bizonyított.