2024. április 23., kedd

Ünnep az ünnepen

A szabadkai Görög Sisters fenséges hangversenye

A klasszikus zene számos műfajának egyike a zongora-négykezesek különleges csoportja, amely két zongorista egyidejű, koncentrált muzsikálását jelenti ugyanazon a zongorán.

A nemzetközi hírnevű szabadkai Görög testvérpár, Görög Enikő és Görög Noémi hangversenye az Európa Kollégiumban (Dávid Csilla felvétele)

A nemzetközi hírnevű szabadkai Görög testvérpár, Görög Enikő és Görög Noémi hangversenye az Európa Kollégiumban (Dávid Csilla felvétele)

Ezt a bravúros műfajt élvezhettük a szabadkai Görög Sisters duó szuggesztív előadásában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából megtartott, zártkörű ünnepi koncerten, az Európa Kollégium dísztermében. Március 15-én ugyanis Görög Noémi és Görög Enikő felejthetetlen zenei élménnyel ajándékozta meg a kollégistákat és a kollégium vendégeit. Négykezes zongoradarabok hevítették fel a szívünket: Kodály–Iván Sára Háry-fantáziája négy kézre, valamint Brahms V. Magyar tánca és VI. Magyar Tánca. Ezenkívül a művésznők külön is megajándékozták a közönséget: Görög Enikő Bartók Béla Román táncait, Görög Noémi pedig Liszt XII. Magyar rapszódiáját zongorázta. A szakemberek a legjobb kritikákat kapott négykezes zongoraduó kapcsán méltán dicsérik a testvérpár tökéletes zenei kommunikálását, kiemelve, hogy az általuk játszott muzsika rendkívüli módon ötvözi a kettejük teljesen különböző zenei egyéniségét. Így nemcsak dr. Maruzsa Zoltán, Magyarország Oktatásért Felelős Államtitkárságának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, az est díszvendége, hanem minden jelenlévő felejthetetlen zenei élménnyel távozott a március 15-ei ünnepségről. A csodálatos hangverseny ugyanis ünnep volt az ünnepen, a magyarok nemzet ünnepén.