2024. április 19., péntek

Lehetőség a gyengén látoknak és vakoknak

A bácsfeketehegyi Izida egy speciális számítógéppel gyarapodott – Közgyűlést tartott az egyesület

A bácsfeketehegyi (feketicsi) Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat különböző fogyatékkal élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Jelenleg egy olyan projektumon dolgoznak, ami a vakok és a gyengén látók számára teszi elérhetővé a számítógép világát – számolt be lapunknak Papp Julianna, a társulat elnöke.

Maja most tanulja a számítógép-kezelést (Lakatos János felvétele)

Maja most tanulja a számítógép-kezelést (Lakatos János felvétele)

– Idáig főként különleges foglalkozásokat szerveztünk a felhasználóink számára, de volt, aki nem tudta ezekben gyarapítani képességeit. Egy új szakember érkezett hozzánk, aki külön figyelmet fordít a vak és látáskárosult fiatalokra. Tőle az ötlet, hogy ezeket az embereket is bevonjuk a számítógép világába, amire idáig nem volt lehetőségük. Megfogalmazódott, hogy egy erre alkalmas, speciális számítógépet szerezzünk be, és szerencsénk volt, mert az ausztrál nagykövetség pályázatán eszközöket nyertünk erre a célra. Így sikerült megvásárolnunk egy ilyen számítógépet, és elindítottuk ezt a programot. Vannak olyan elképzeléseink is, hogy bővíteni fogjuk és nemcsak a mi felhasználóink számára tesszük elérhetővé, hanem a környező községek hasonló jellegű egyesületei számára is – számolt be Papp, aki szerint a mai világban nagyon fontos, hogy vak és látáskárosult emberek is ismerjék és tudják használni a számítógépet.

Maja Raičević, az Izida egy gyengén látó felhasználója, aki nagyon fontosnak tartja, hogy lehetőséget kapott arra, hogy megismerje a számítógép világát.

– Számomra ez nagy kihívás és kellemes meglepetés, mert nem reméltem, hogy megkapjuk ezt a számítógépet. Az ilyen számítógépek, amelyek a vakok és gyengén látók számára írt programmal működnek, nagyon megkönnyítik az információhoz jutást vagy a kapcsolattartást az interneten keresztül. Nem gondoltam volna, hogy egyszer én is számítógépen fogok dolgozni. Most a billentyűzettel ismerkedem, és minél többet megtanulok, annál érdekesebb számomra – számolt be Maja az első tapasztalatairól.

Az Izidának a héten volt az éves közgyűlése, amelyen több személycserére került sor, és ismertetőt hallhattunk a múlt évi költségvetésről. Papp ennek kapcsán elmondta, hogy sajnos az ő egyesületük érzi, hogy nagyon sok fiatal elvándorol. Az Izida önkéntesei és igazgatóbizottsági tagjai közül is többen külföldre távoztak, ezért új tagokat kellett bevonni a munkába. Az elnök úgy látja, hogy sikerült egy erős igazgatóbizottságot létrehozni, olyan emberekből, akik dolgozni akarnak és változásokat fognak vinni a különböző aktivitásokba. Papp arról is beszámolt, fontos számukra, hogy élvezik Kishegyes község önkormányzatának támogatását.

– Könnyebb úgy aktivitásokat szervezni, ha tudjuk, hogy mellettünk van egy erős támogató. Az önkormányzat látja annak a fontosságát, hogy ez a napközi működhet, és három szakember munkáját biztosítják – mondta el az elnök.