2024. április 23., kedd
EURÓPAI KUPAPOROND

A tavalyi döntő a nyolc között!

Parádésan zárult a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének nyoni sorsolása, hiszen a húzást elvégző UEFA-nagykövet, Andrij Sevcsenko a harmadik párként a két tavalyi finalistát, az olasz Juventust és a kétszeres címvédő spanyol Real Madridot sorsolta össze. A csata a súlyát tekintve egyértelműen kiemelkedik a másik három párosítás közül, ám így is pikáns párharcokra számíthatunk. A Barcelona dolga tűnik talán a legegyszerűbbnek a Roma ellen, és a Bayern is jól járt, hiszen a Sevillával kell megküzdenie az elődöntő jogáért. Az Anfielden kezdi meg a párharcot a két angol gigász, a Liverpool és a Manchester City – érdekes, a Mersey-partiak azon kevesek közé tartoznak, akik idén megverték már Guardiola csapatát.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párosítása (az elöl álló csapat kezdi meg otthon a párharcot): Barcelona–Roma, Sevilla–Bayern, Juventus–Real Madrid, Liverpool–Manchester City.

Az odavágókat április 3-án és 4-én, a visszavágókat egy héttel később, 10-én és 11-én rendezik.

Elkerülték egymást a favoritok

A BL-negyeddöntő kisorsolása után Nyonban az Európa-liga negyeddöntőjének párosításait is kialakították. A legnagyobb esélyesnek tartott Atlético Madrid a portugál Sporting együttesét kapta a húzásnál, és otthon, a Metropolitanóban kezdi meg a küzdelmet. A másik favorit, a Milant kiejtő Arsenal ugyancsak otthon kezd a CSZKA ellen, míg Gulácsi Péter Lipcséje a Marseille-jal vív meg. A Dortmundot kiejtő Salzburg a Lazio ellen lép pályára, először Rómában.

A negyeddöntő párosítása: Lipcse–Marseille, Arsenal–CSZKA, Atlético Madrid–Sporting, Lazio–Salzburg.

A negyeddöntő odavágóit április 5-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

Gattuso nem kritizál, Wenger megkönnyebbült

Nem kívánta kritizálni a bírók ténykedését Gennaro Gattuso, a Milan vezetőedzője, miután csapata az Arsenal otthonában is kikapott (3:1), és az Európa-liga nyolcaddöntőjében búcsúzott a tornától. Azért is meglepő ez, mert bőven lett volna oka erre a néhány hónapja kinevezett vezetőnek, hiszen a Rossoneri számára jól kezdődő mérkőzés kulcsmomentuma egyértelműen bírói tévedés volt: néhány perccel a milánói Hakan Çalhanoğlu bravúros, távoli bombagólja után Danny Welbeck, az Ágyúsok csatára – a felvételek tanúsága szerint egyértelműen – műesést produkált Ricardo Rodriguez „szorításában”, amire a svéd bírói csapat rövid tanácskozás után tizenegyest ítélt meg. A „sértett” értékesítette az ajándékot, s így a Milannak újra két gólért kellett hajtania – ráadásul még a szünet előtt kaphattak volna ők is egy büntetőt az egyik londoni védő kezezése miatt…

„Welbeck csatár, azt teszi, ami a dolga. Nem ítélhetjük meg a teljes angol focit az eset alapján… Angliában sok fair playt is tapasztalhatunk. Amikor én magam játékos voltam, egyes helyzetekben igyekeztem előnyöket szerezni bizonyos szituációkból” – kommentálta a talán sorsdöntő produkciót a temperamentumos olasz kissé lehiggadtan, majd bocsánatot kért az arsenalos Nacho Monréáltól, akinek – még az érzelmek hullámában – kissé erőteljesen hajította oda a labdát, amikor az hozzá pattant néhány perccel a kérdéses jelenetsort követően.

Arsène Wenger sem kívánt határozottan állást foglalni, s kijelentette, nem nézte újra a szituációt. „Ha újranézem, őszintén el fogom mondani, mit gondolok róla – kurtította le a témát a francia. – Borzalmas időszakon vagyunk túl, amire a csapat jól válaszolt, egységesek és erősek tudtunk lenni. Sokak elvárását teljesítettük be, az eredmény mutatja, hogy egészséges a gárdánk” – értékelte a teljesítményt.