2024. március 28., csütörtök
Szófigyelő

Környezettudatos

Napjaink egyik sajátos magatartásformájára utal a környezettudatos melléknév. Az a sze-mély minősül környezettudatosnak, aki az élettér állapotával és az emberek környezetével kapcso-latban kellőképpen tájékozott, megfelelő érzékenységet mutat és tudatosan vállal felelősséget. A különböző környezeti katasztrófák és a nagyarányú környezetszennyezés növelheti a problémák iránti érdeklődést, és számos információt juttathat el az emberekhez, de nem biztos, hogy ezek kör-nyezettudatos cselekvésre késztetik őket. A környezettudatossághoz környezeti nevelésre is szük-ség van. Ennek eredményeképp környezettudatos szemlélet alakul ki az emberben, ez pedig kör-nyezettudatos cselekvésekben jut kifejezésre. Döntései, tettei során a környezettudatos ember a környezeti hatásokat is figyelembe veszi: helyi élelmiszereket előnyben részesítő diétát tart, ener-giatakarékos izzókat használ, kerékpárral vesz részt a városi közlekedésben, eldobható műanyag zacskó helyett vászontáskával vásárol be, bekapcsolódik a szelektív hulladékgyűjtésbe stb.
A környezettudatosság szellemében az ember olyan életmódot igyekszik folytatni, amely tekintettel van környezetére, óvja, védi a természeti kincseket. A környezettudatos életmódnak hosszú távú céljai is vannak: úgy élek ma, hogy gyermekeim és unokáim számára biztosítsam a ter-mészeti környezet fenntarthatóságát.
Akiben nincsen kellő környezettudatosság, az például nem tudja, milyen nagy érték az ivó-víz, az egyik legnagyobb természeti kincsünk. Több mint egymilliárd embernek nincsen egészséges ivóvízhez való hozzáférése. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem érezzük az édes-vízkészlet szűkösségét, és rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. Vízfogyasztásunkat számos mó-don csökkenthetjük: kádban való fürdés helyett rövid zuhanyozással, a folyóvízben való mosogatás mellőzésével, a csöpögő csapok megjavításával stb.
A környezeti problémákkal való törődés hosszú múltra tekint vissza, a környezettudatos szemlélet azonban újabb keletű, az ipari fejlődéssel együtt járó nagyarányú környezetszennyezéshez kapcsolódik. A modern környezetvédő mozgalmak is fontosnak tekintik az ilyen szemléletet.
A környezettudatos szó azok közé az összetételek közé tartozik, amelyekben nehéz megha-tározni az előtag és az utótag szintaktikai viszonyát (a környezet iránt tudatos magatartású). Ilyen szó még az életvidám (életét vidáman élő), a hajszálpontos (olyan mértékben pontos, mint az igen vékony hajszál), a vészterhes (vésztől terhes, vész miatt terhes) stb.