2024. április 25., csütörtök

Embercsempészeket vett őrizetbe az albán rendőrség

A gyanúsítottak között négy rendőrtiszt is van.

Az albán rendőrség 39 gyanúsítottat vett őrizetbe embercsempészet miatt, köztük négy rendőrtisztet - mondta el Ardi Veliu albán rendőrfőkapitány szombaton.

A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy mintegy ezer albán állampolgárt csempésztek Nagy-Britanniába, az Egyesült Államokba és Kanadába. A hatóságok több mint tíz embert köröznek hasonló okok miatt, köztük két bolgárt.

Veliu elmondta, hogy az elfogottak hét bűnszövetkezet tagjai, amelyek Albániában, Bulgáriában, Spanyolországban, Franciaországban, a Dominikai Köztársaságban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Írországban, az Egyesült Államokban és Kanadában működnek.

A csempészek ügyfelei legalább hétezer fontot (2,5 millió forintot) fizettek azért, hogy eljuthassanak az Egyesült Királyságba, és 24-30 ezer dollárt (6-7,5 millió forintot) akkor, ha úti céljuk az Egyesült Államok vagy Kanada volt - tette hozzá a rendőrfőkapitány. Veliu szerint a bűnszövetkezetek a hamis úti okmányoktól kezdve az utazás megszervezéséig mindenről gondoskodtak. Az embercsempészeket az albán, az amerikai és európai rendőrségek, valamint az Interpol és az Europol közreműködésével kerítették kézre.

Albánia júniusban szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és ennek érdekében erőteljesebb fellépést ígért a szervezett bűnözés ellen. A balkáni ország hatóságai nemrég 613 kilogramm kokaint foglaltak le, és felszámoltak egy kannabiszt csempésző, kiterjedt csoportot.