2024. április 16., kedd

Országaik együttműködésének elmélyítéséről egyezett meg a német és a kínai vezető

Kölcsönös látogatásokról és országaik stratégiai együttműködésének elmélyítéséről egyeztek meg.
Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök, Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök, Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Kölcsönös látogatásokról és országaik stratégiai együttműködésének elmélyítéséről egyezett meg Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati telefonbeszélgetésük során - közölte Steffen Seibert, a berlini kancellári hivatal szóvivője.

A telefonbeszélgetés során Hszi gratulált Merkel újraválasztásához, illetve az észak-koreai rakéta- és atomprogram is szóba került - fűzte hozzá a szóvivő.

Peking és Berlin emellett megegyezett arról, hogy folytatják az acélpiacon jelentkező túltermelés csökkentése érdekében zajló nemzetközi tárgyalásokat. Hszi és Merkel a világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport megfelelő fórumán kíván megoldást találni a problémára - jelezte Seibert. Hivatalos adatok szerint a szektorban mutatkozó túltermelés nagyjából feléért Kína felel. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy az ázsiai ország termékeivel és dömpingáraival elárasztja az amerikai acélpiacot. Ennek megakadályozása érdekében Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy védővámokat vet ki az acélra és az alumíniumra. Peking ellenlépésekkel fenyegetett.

Németország és az Európai Unió szeretné tárgyalásos úton rendezni a konfliktust, és elkerülné a gazdasági óvintézkedéseket. Peter Altmaier német gazdasági miniszter ennek érdekében vasárnap Washingtonba látogat, ahol a hét elején az amerikai kormány illetékeseivel találkozik.