2024. április 25., csütörtök

Pályázati lehetőségek a gazdáknak

Szenttamáson tartott lakossági fórumot a VMSZ helyi szervezete

A VMSZ helyi szervezete a szenttamási Kultúrotthonban tartott lakossági fórumot pénteken. Az est vendége Juhász Attila vidékfejlesztéssel megbízott mezőgazdasági államtitkár, és Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár volt, ők az aktuális tartományi pályázatokról, támogatásokról, továbbá az ágazatot és a gazdákat érintő időszerű témákról tájékoztatták az érdeklődőket.

Juhász Attila államtitkár a jelenlévő gazdáknak elmondta a lehetőségeket, amelyekre a mezőgazdasági minisztériumnál tudnak pályázni.

Juhász Attila

Juhász Attila

– Kiemelném, hogy a minisztériumunknak a 2018-as évi költségvetése nagyobb 13,8 százalékkal, mint a 2017. évi, és nagyon fontos, hogy a gazdák számára meg tudtuk tartani, és az idén is meglesznek a legfontosabb támogatások. Az egyike ezeknek, hogy a vissza nem térítendő támogatások lehetősége a költségvetésben benne van. Ez miért fontos?Azért, hogy ha a gazdák fejleszteni szeretnének, akár az állattenyésztés, akár a növénytermesztés, zöldség, gyümölcs, szőlészet és más ágazatokban, akkor ezekre a beruházásokra 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni a minisztériumnál.

A minisztérium továbbra is kiírja a kamat alapú támogatást, és a jószágok utáni támogatást is. Amely kategóriák megvoltak a 2017-es évben, azok maradnak, úgyszintén maradt a tejprémium. Amit még kiemelnék, hogy a fiatal gazdáknak a támogatása nagyon fontos, a tavalyi évben is nagyon nagy volt, és gondolom, hogy az idén is nagy lesz az érdeklődés. Ez egy fontos támogatási forma – szögezte le az államtitkár. Hozzátette, az elkövetkező időszakban már kamattámogató hiteleket is lehet igényelni jószágbeszerzésre, újratermelési eszközökre, mechanizáció beszerzésére 3 vagy 5 százalékos kamattal.

Molnár Viktor elmondta, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap minden regisztrált gazdaságnak egyforma feltételekkel, méghozzá a lehető legjobb, elérhető éves kamatlábbal kínálja a kölcsöneit.

Molnár Viktor

Molnár Viktor

– Tíz támogatási vonal megjelenése várható a napokban, egy pályázati vonalon egyszázalékos az éves kamatláb, míg a többiek esetében másfél százalékos. Ezenkívül kiemelném, hogy az ún. nyugalmi periódus 6 hónaptól három évig is terjedhet, attól függően, hogy milyen kölcsönvonalat használ valaki, és ez tényleg igazán kedvező. Relatív kevés dokumentációval lehet pályázni, illetve ha van egy-két olyan dokumentum, amelyből lehet nyilatkozni, hogy a pályázó nyújtja-e be vagy pedig hivatalból, az alap munkatársai szerzik be például a lecsapolási illeték kifizetéséről szóló bizonylatot a Vajdaság Vizei Közvállalatból, és hasonló – mondta a tartományi mezőgazdasági segédtitkár. Hangsúlyozta, szerinte minden évben sikerül elég embert, pályázót megszólítani, a gazdák érdeklődése nagyon nagy.

– Tavaly például 500 millió dinárt helyeztünk ki a kölcsönök kapcsán, és több mint 400 szerződést írtunk alá. Látható volt, hogy a legnagyobb érdeklődés a tavalyi évben a traktorok és kapcsolható eszközök iránt volt, az előző évekhez képest, amikor az öntözőrendszerekre pályáztak legtöbben. Viszont az egyéb pályázatok iránt is, például a hízóborjak vagy a tenyészállatok tenyésztésére is vannak érdeklődők – mondta Molnár Viktor.

A lakossági fórumon szó volt az április 8-i magyarországi választásokról is. Mint elhangzott, jelenlegi magyar kormány politikai erejének és nemzetben való gondolkodásának köszönhetően egy olyan érdekmegvalósítási rendszer került a vajdasági magyarság birtokába, ami ezt megelőzően nem volt, és ha nem a Fidesz-KDNP folytatja az elmúlt nyolc év munkáját a választásokat követően, akkor ez meg fog szakadni.