2024. április 19., péntek

Đordević: Nem leszünk elegen, hogy megmaradjon az állam

Minden jel arra mutat, hogy egy pillanatban nem lesz elegendő állampolgárunk ahhoz, hogy megmaradjon az állam – jelentette ki ma Zoran Đorđević, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter.

A Szerbiai RTV híradójának vendégeként Đorđević azt mondta, ,,szeretnénk megváltoztatni Szerbia demográfiai helyzetét, de ez egy nap alatt lehetetlen”. Hozzátette, az elnök (Aleksandar Vučić) azért állt a csapat élére, mert nyugtalanító és riasztó a helyzet.

A rendelkezésre álló adatok szerint az országnak 3,5-5,5 millió lakosa marad. Valaki azt gondolja, hogy ez elegendő, de nekünk a lakossági struktúra azt mutatja, hogy egy pillanatban nem lesz elegendő állampolgárunk ahhoz, hogy mint állam fent tudjunk maradni – emelte ki Đorđević. Ez volt az, ami miatt ,,kigyulladt a piros lámpa“, és az elnök a csapat élére állt – mondta. Keményen dolgoztunk, több találkozónk volt, az elnök számos találkozót tartott, szó szerint meg akarjuk változtatni a képet, és ehhez már holnap hozzákezdünk ‒ tette hozzá a miniszter. A gyermekekkel foglalkozó, és a család pénzügyi támogatásáról szóló törvény, amely módosításai és kiegészítései most készülnek, július 1-jén lép hatályba, és kimondja, hogy minden elsőszülött gyermek után 100 ezer dináros támogatás jár.

A helyzet rávett bennünket, hogy bizonyos dolgokat megváltoztassunk, hogy módosítsuk és kiegészítsük a már meglévő törvényt, és beleviszünk mindent, amiről az elnök beszélt. Hagyunk magunknak lehetőséget, és azt a törvénnyel előre is láttuk, hogy a kormány a munka és elemzés során más dolgok szabályozásával támogathatja a harcot az országban a rossz demográfiai képet illetően – mondta Đorđević. Kiemelte, a diszkrimináció megelőzéséről szóló törvény kidolgozása folyamatban van, és várhatólag szélesebb körű csomagban lesz, nagyobb gondot fordítanak viszont arra, hogy minden lehetséges módon megvédjék az anyákat.

A szürkegazdaság felszámolásáról szólva Đorđević elmondta, nőtt a feketén dolgozók telefonos feljelentésének a száma. Hozzátette, tegnap este 20 óráig 1536 telefonos feljelentést és 27 e-mailt kaptak. Közben ebből ellenőriztünk és teszteltünk 19 ügyet, téves bejelentés viszont csak kettő volt. A folyamatban nagyon sok feketén alkalmazott dolgozót fedeztünk fel – tette hozzá a miniszter. Ez pedig azt jelenti, hogy polgáraink felismerik a veszélyt, nem csak a feketén dolgozók, hanem mások számára is, ugyanakkor nőtt a polgárok felelősségérzete is ezen a területen, hiszen a zsarolás elleni küzdelem mindenkinek nyereséget hoz – mondta Đorđević az RTS-nek.