2024. április 19., péntek

Amikor a tét a legnagyobb volt

Gróf Batthyány Lajos emléktáblájának megkoszorúzása Zentán

Március 15. alkalmából csütörtökön délelőtt ünnepélyes keretek között megkoszorúzták Batthyány Lajos grófnak, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emléktábláját a zentai városháza oszlopcsarnokában.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Az eseményen a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint a budapesti Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium diákjainak Burány Hajnalka által összeállított, a szabadságharcról és a „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő, mártírhalált halt miniszterelnökről versben és prózában megemlékező műsorát tekinthették meg az egybegyűltek.

A megemlékezés nyitányaképp Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében dr. Rusz Radován konzul felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kárpát-medencei magyarokhoz intézett levelét nemzeti ünnepünk kapcsán.

Őt követően Rákos Judit történelemtanár megemlékező beszédében elmondta, sokaknak nem jelent többet az 1848-as forradalom annál, amit a történelemkönyvekben olvashatunk róla; pedig emlékezni fontos, hiszen történelmünk nem pusztán egy-egy megtanulandó frázis, amit a tanári számonkéréskor fel kell tudni mondani. A múltunk, gyökereink, hagyományaink, kultúránk, gondolkodásunk és hitünk tesz minket azzá, amik vagyunk: magyarokká.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Rohanó világunk minderről megfeledkezni látszik, ezért egyre nehezebben tudjuk átérezni mindazt a terhet, mely elődeink vállát nyomta. A forradalomban pedig a tét a legnagyobb volt: a szabadságunk. A tanárnő értekezésének végén felszólította hallgatóságát, hogy gondoljuk végig, az egykori forradalmi gondolatoknak vajon csak akkoriban volt-e aktualitásuk. Hiszen minden kornak megvan a maga súlya és keresztje, és talán könnyebb szembenézni a jelen kihívásaival, ha ismerjük saját múltunkat, és ebből erőt tudunk meríteni: a gyökerekből, identitástudatból és hitből.