2024. március 29., péntek

A tél nem okozott kárt a szántóföldeken

Sok barack elfagyott – Nem lehet tudni, hogy az érkező fagyhullámot hogyan viseli el az olajrepce

A téli időszak időjárási körülményei nem ártottak különösebben az ősszel elvetett növényeknek – nyilatkozta lapunknak Jovana Marić, a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat növénytermesztési, földműveléssel és kertészeti növényekkel foglalkozó szaktanácsadója.

Jól fejlett az olajrepce, bizonyosan nem tesz jót neki az újabb fagy (Fodor István felvétele)

Jól fejlett az olajrepce, bizonyosan nem tesz jót neki az újabb fagy (Fodor István felvétele)

A szakember szerint a vetések túlnyomórészt jó állapotban vannak, ami elsősorban az őszi, rendkívül kedvező vetési időszaknak köszönhető, így a gabonafélék és más haszonnövények mintegy 80 százalékát optimális határidőn belül sikerült elvetni. Ez nagymértékben hozzájárult a növények gyors, kezdeti fejlődéséhez is.

– Kezdetben volt egy nedvességhiányos időszakunk, de január közepétől mintegy 150 milliméter csapadékmennyiséget jegyezhettünk föl, ami bebiztosította a növények további fejlődését – mondta a tanácsadó. Kitért arra is, hogy a hétvégére jósolt lehűlésnek sem lenne szabad különösebb kihatással lennie a búza és az árpa fejlődésére, a korán elvetett olajrepce viszont a szárfejlődés időszakába lépett, így egyelőre nem tudni, hogy a várható fagy miképpen hat ki a fejlődésére, de kicsi az esélye, hogy komolyabb károsodás éri.

– A két héttel ezelőtti sarki hideg megérkeztekor a kajszi- és az őszibarack-ültetvények virágrügyei már nem voltak nyugalmi állapotban, így a szakszolgálat munkatársai a rügyek nagy számán észleltek fagykárt, de a károsodás nagysága csak virágzáskor lesz megállapítható – ismertette Bicók Ágnes növényvédelmi mérnök, aki beszámolt a kora tavasszal elengedhetetlen növényvédelmi intézkedésekről is.

A gyümölcsösökben kora tavasszal el kell végezni a lemosó permetezést, a kalászosok esetében pedig a gyomirtást. Az enyhe tél miatt elterjedhetnek a betegségek, ezért gombaölő szerrel is ajánlatos permetezni.

Mivel az olajrepcével bevetett földeken megjelent a repceszárormányos, ezért, amint az időjárási körülmények megengedik, ellenük is védekezni kell.

A gyümölcsösökre visszatérve: a körte kártevői közül a körtebolhák alacsony hőmérsékleten is aktívak, tehát védekezni kell ellenük. A csonthéjasokon pedig megindult a rügypattanás, ezért ezek esetében is el kell végezni a lemosó, illetve a gombaölő permetezést.