2024. március 28., csütörtök

Nem sikerült megmenteni a Stant

Az újvidéki önkormányzat visszautasította a litvániai Civinity vállalat ajánlatát azon a versenypályázaton, amelyet a Stan közvállalat stratégiai partnerének kiválasztása érdekében írtak ki.

Tovább bonyolódik a helyzet a Stan közvállalatban, nem sikerült a stratégiai partnerség érdekében kiírt versenypályázat (Dávid Csilla felvétele)

Tovább bonyolódik a helyzet a Stan közvállalatban, nem sikerült a stratégiai partnerség érdekében kiírt versenypályázat (Dávid Csilla felvétele)

A Civinity ajánlatát azért utasították vissza, mert nem mellékelte a stratégiai partnerséghez szükséges dokumentációt.

A pályázatok elbírálásával foglalkozó bizottság döntéséből kiderült, hogy a Civinity nem mellékelte a veszélyes hulladék gyűjtésére és tárolására szükséges engedélyeket, és azt a tanúsítványt is kifelejtették, amely azt igazolja, hogy nem indult csődeljárás a litván vállalat ellen – írja a 021.rs hírportál. A sikertelen pályázó ezenkívül nem mutatta be a revizori jelentést sem a vállalat sikeres működéséről. Hiányos a vállalat 2015 és 2017 közötti ügyviteli könyve is, és nincs bizonyíték az ISO 9001 és 14001 sztenderdek tanúsítványainak megszerzéséről sem.

A Civinity a versenypályázaton a leányvállalataival vett részt, és mivel hat hónap alatt nem volt több jelentkező, az önkormányzat leállította a stratégiai partner kiválasztásának folyamatát. A sikertelen versenypályázat után felvetődik újra a kérdés: mi lesz a Stan közvállalattal, csődeljárás szélén áll, eladósodott, és nem oldotta meg a munkaerő-felesleg kérdését sem?

Az újvidéki önkormányzatnak a következő időszakban döntenie kell arról, hogy mi legyen a bajba jutott közvállalattal. Kérdés, hogy érdemes-e új versenypályázatot kiírni, hiszen már két éve keresik különböző módon a stratégiai partnert, de sikertelenül.

Emlékeztetőül: 2016-ban az újvidéki képviselő-testület elfogadta azt a határozatot, amely előírja, hogy a Stan közvállalatnak stratégiai partnerre van szüksége a működéshez, és ennek a legmegfelelőbb módja a köz-magán-együttműködési modell.

A tervek szerint a jelenlegi közvállalatot likvidálták volna, az újonnan létrehozott Stan NS vállalat pedig átvette volna a munkások egy részét. A munkaerő-feleslegé nyilvánított dolgozóknak kifizették volna az elmaradt járandóságukat és a végkielégítést, ami kb. félmilliárd dinárt tesz ki.

Darius Zakarauskas, a Civinity igazgatóbizottságának elnöke nem számít újdonsült vezetőnek a régióban, 2006 és 2011 között ugyanis a Srebrenica bánya igazgatóbizottságának volt az elnöke. Akkoriban Zakarauskas óriási adósságokat halmozott fel, a litvániai vállalatok több millió eurós kárt okoztak Srebrenicában, majd 2013-ban hirtelen eltűntek.