2024. április 20., szombat

Hogy együtt építhessük a magyar nemzetet

A Lét a tét, avagy nemzeti ésszel a magyarországi választásokról címmel - lakossági fórumot tartottak Hajdújáráson

Péntek este a hajdújárási helyi közösségben szép számban megjelentek a helybeliek, az április 8-ai magyarországi választásokat támogató lakossági fórumon. A lakossági fórum előadói Erdődi Edvina jogász, Dolinszky Gábor evangélikus lelkész és Kávai Szabolcs voltak.

A rendezvényen részt vett Horváth Tímea, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke és Magosi Zsuzsanna, a szervezet elnökhelyettese,valamint Újhelyi Ákos, a szabadkai városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja is.
– Egy erős anyaország áll mögöttünk, egy olyan miniszterelnökkel, aki egy nemzetben tud gondolkodni. Büszkén vállalhatjuk itt a délvidéken, hogy jó magyarnak lenni és ezért csak hálánkat kell kifejeznünk az április 8-ai anyaországi választásokon - mondta nyitóbeszédében Kávai Szabolcs.
A rendezvényen elhangzott, hogy közel 370 000 a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma. Az előadók elmondták, hogy a VMSZ aktivistái csupán segítenek a szavazólapok kitöltésében, hogy azokat helyesen töltsék ki a szavazók, mert csak a helyesen kitöltött szavazólapok lesznek érvényesek, ugyanakkor mindenki saját belátása és szíve szerint szavaz.
– Én az ifjúsági kategóriát képviselem. Példaértékű és óriási segítség a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíja, és a 400 férőhelyes Európa Kollégium kiépítése, amit a magyar államnak köszönhetünk. Amikor még én voltam egyetemista, akkor még mindez nem volt. A fiataloknak Magyarország kormánya megad minden támogatást, amelyet a magyar érdekképviseleten keresztül a szerb kormány jóváhagyásával valósítanak meg. Nem is vagyunk tudatában nekünk mennyire jó. Itt kell maradni a szülőföldünkön, itt kell családot alapítani, gyermekeket vállalni és felnevelni őket - ebben segít többek között, a Köldökzsinór és a babakötvény program, a Prosperitati Alapítvány házvásárlási támogatása, a mezőgazdasági termelők, a vállalkozók és a kezdő vállalkozók támogatása – emelte ki Erdődi Edvina.
Dolinszky Gábor evangélikus lelkész az egyén családja és gyermekei iránti felelősségére mutatott rá a nemzeti identitás megőrzésében.
– Nekem az a legfontosabb, hogyan tudunk magyarként élni, boldogulni és ittmaradni. Április 8-án nemcsak lehetőségünk van beleszólni a magyarországi választásokba, hanem kötelességünk megtenni, hálából mindazért amit Magyarország tett és tesz értünk anyagi, gazdasági és lelki értelemben. Itt a lét a tét, hogy megteremthessük gyermekeinknek megmaradásához és boldogulásához a feltételeket. Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságának jelenleg is érvényes pályázatán 10 és 20 ezer eurós családi vállalkozások gazdaságfejlesztő támogatásért lehet pályázni, aki tud élhet a lehetőséggel és ezek után már nem lehet kérdés hová tegye az ikszet – mondta Dolinszky Gábor a résztvevőknek.