2024. április 25., csütörtök

A tiltakozás ellenére felállították a trafóállomást

A tervezett szobrok és padok helyett pénteken dél óta egy trafóállomásra nyithatnak ablakot az óbecsei Matija Gubec és Zmaj Jova utca találkozásánál lévő házak tulajdonosai.

Egy gondozott zöld sziget helyett trafó rontja a kilátást (Fotó: Fehér Rózsa)

Egy gondozott zöld sziget helyett trafó rontja a kilátást (Fotó: Fehér Rózsa)

A Picodernek nevezett városrész lakói körében már napokkal korábban hatalmas elégedetlenséget váltott ki a zöld területre tervezett beruházás. Szerintük nemcsak az ott lakók kilátását rontja a monstrum, de a közlekedés biztonságát, a kereszteződés átláthatóságát és az egészségüket is veszélyezteti. A Picoder Polgári Egyesület egy nap alatt össze is gyűjtött 250 tiltakozó aláírást, ezeket átadták a közigazgatási hivatalnak, de a trafó megépítése ellen az óbecsei Harcosok Szövetségének a tagjai is felemelték a hangjukat, az említett helyen ugyanis a második világháborús óbecsei hősök 2012-ben ellopott bronzszobrait szeretnék visszaállítani a meglévő talapzatokra. Tegnap a trafó elhelyezésekor a rendőrség is megjelent a helyszínen, ők azt szerették volna kideríteni: ki temethette be péntekre virradóra az előző nap kiásott alapot.
Az építési engedélyeket az önkormányzat városrendezési, építészeti, kommunális és felügyelőségi osztálya adta ki. A trafóállomás áthelyezése az EPS Distribucija beruházása, az ő szakembereik szerint a trafóállomás nem veszélyezteti a lakosok egészségét. Az utca túloldalán, a Hajduk Veljko és Zmaj Jova utca kereszteződésében álló régi trafóállomást egy hónap múlva távolítják el a helyéről.