2024. április 25., csütörtök

Koszorúzás az 1849-es feszületnél

Adán a temetőben is megemlékeztek a magyar forradalomról és szabadságharcról

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából csütörtökön az adai katolikus temetőben ünnepi megemlékezést tartott Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Műszaki Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola.

Az adai önkormányzat képviselői koszorúznak (Csincsik Zslot felvétele)

Az adai önkormányzat képviselői koszorúznak (Csincsik Zslot felvétele)

Az 1849-es zentai vérengzés adai áldozatainak tiszteletére emelt feszületnél a forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek az anyaország, a községi önkormányzat, a közintézmények, a pártok képviselői és a helyi lakosok. Az emlékműsoron dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete tolmácsolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét. Majd Csonka Áron könyvtárigazgató felolvasta a Tőkés László európai parlamenti képviselő által vezetett Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács kiáltványát. A megemlékezést a zenede és a középiskola diákjainak alkalmi zenés irodalmi műsora tette ünnepélyesebbé, amelyen Bognár Odett, Pajor Tímea és Lajkó Edina palóc népdalokat adtak elő, Subotić Martina pedig elszavalta a Szózatot.

Pintér Attila nagykövet megkoszorúzza a feszületet (Csincsik Zsolt felvétele)

Pintér Attila nagykövet megkoszorúzza a feszületet (Csincsik Zsolt felvétele)

A megemlékezés koszorúzással zárult. A feszületnél koszorúzott: Magyarország Belgrádi Nagykövetségének nevében dr. Pintér Attila, Ada község önkormányzatának képviseletében Búcsú Attila és Tóbiás József, a Szarvas Gábor Könyvtár részéről Viszmeg Adriána és Csonka Áron, a Vajdaság Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Kalmár Gábor, a Vajdasági Magyar Szövetség részéről pedig Varga Elfride, Rigó Flórián és Pétervári Attila.