2024. április 25., csütörtök

Fenséges eszmékkel azonosulva

Március 15-ei ünnepség a Magyar Tanszéken
Az ünnepi műsor részvevői és vendégei

Az ünnepi műsor részvevői és vendégei

A magyar nemzet legnagyobb ünnepe alkalmából, amely a szabadság jelképe, műsort szerveztek az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatói.
Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntő beszédében kiemelte: olyan kort idézünk föl, amikor az ember tegező viszonyban volt az olyan fenséges eszmékkel, mint az igazság, a szabadság, a tisztesség. Elmondta, hogy ezek az emberszabású eszmék jellemezték a 170 évvel ezelőtti időket, és mi az 1848-as magyar szabadságharc és forradalom évfordulójának ünnepén minden évben egy kicsit azonosulunk a márciusi ifjak romantikus lángolásával.
Az egyetemi hallgatók Igazság! Alszol? címmel alkalmi irodalmi összeállítást adtak elő, amelyben a műsort rendező Patyerek Rékán kívül fellépett Szabó Tímea, Nagy György Anikó, Kálmán Beáta, Fekecs Emese, Tomić Glória és Csíkos Dániel.
A fiatalok szereplése után dr. Dévavári Zoltán a nemzetté válás és polgárosodás témájú előadását hallgatták meg az egybegyűltek. Az ünnepséget jelenlétükkel megtisztelték: Magyarország nagykövetségének képviseletében Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója, dr. Tóth-Glemba Klára, a tartományi Tudományügyi, Technológiai Fejlesztési Titkárság főtanácsosa, dr. Lendák Imre, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke, Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatónője és Danyi Zsuzsanna, a kollégium nevelőtanára, valamint, dr. Ivana Živančević Sekeruš, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, dr. Olivera Knežević Florić pénzügyekkel megbízott dékánhelyettes, dr. Zoran Paunović nemzetközi kapcsolatokkal megbízott egyetemi tanár és az ünneplő vendégek.