2024. április 19., péntek

Együtt emlékeztek a márciusi ifjakra

Rendhagyó történelemóra szekszárdi és szabadkai diákoknak a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai, és a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói a Rákóczi Szövetség jóvoltából együtt ünnepelhették meg a március 15-i forradalmat és szabadságharcot Szabadkán. A Himnuszt és a Szózatot követően Nagy Tibor történelemtanár előadása következett a kaponyai csatáról, ezután a diákok és kísérő tanáraik a Zentai úti temetőbe látogattak, ahol megkoszorúzták Paganini József tüzérszázados síremlékét, és fejet hajtottak a 44-es ártatlan áldozatok emlékhelyén.
– Jelenleg 25 diák érkezett velünk Szabadkára. A mai nap folyamán a temetőn kívüli látogatáson egyéb, a magyarsághoz köthető épületet is meg fogunk látogatni. Először járunk Vajdaságban a Rákóczi Szövetség jóvoltából, viszont a jövőben is szeretnénk még ide látogatni – tudhattuk meg Posta Endre tanártól, a szekszárdi csoport vezetőjétől.
A vendégek közül egy diákot kérdeztünk arról, hogy eddig mit láttak a városból, valamint arról, hogy hogyan jelentkezhettek az ünnepségen való részvételre.
– Eddig főleg a város központjában sétáltunk. Látszik, hogy a város monarchia korabeli múlttal rendelkezik, az épületek nekem nagyon tetszenek, szeretem ezt a stílust. A történelemben is ez a kedvenc témám – mesélte Máté István, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója.