2024. április 24., szerda

Visszatér a tél

A következő néhány napban mínusz 5 Celsius-fokig csökkenhet az éjszakai hőmérséklet

Szombaton egy déli mediterrán ciklon és északi anticiklon együttes áramlási zónájába kerül Szerbia, valamint a környező országok. A ciklon mögött erős, olykor viharos északkeleti széllel hideg levegő áramlik térségünk fölé. Ennek hatására szombaton szinte egész Vajdaság és Szerbia területén kiadós esőre van kilátás, a tavasz pedig biztosan nem tér vissza a következő egy hétben. Az eső szombatról vasárnapra virradó éjszaka helyenként ónos esőbe, fagyott esőbe válthat át. A meteorológusok véleménye eddig a pontig megegyezik, a folytatással kapcsolatban viszont eltérő előrejelzések láttak napvilágot. Az Accuweather meteorológiai szolgálat szerint ma Vajdaság egész területén esni fog az eső. Szabadka és Zenta környékén 10 Celsius-fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, Újvidéken 11 Celsius-fok, Zomborban pedig 9 Celsius-fok. Ez a portál szerint a szombatról vasárnapra virradó éjszaka Észak– és Nyugat–Bácskában ígérkezik a leghidegebbnek – 0 Celsius-fok –, míg Újvidék környékén 3 Celsius-fokig csökkenhet a hőmérséklet. Az Accuweather szerint vasárnap sehol nem számíthatunk csapadékra, majd hétfőn és kedden szórványos havazásra van kilátás. Vasárnapról hétfőre virradó éjszakától kezdődően a következő néhány éjszaka fagyosnak ígérkezik, Szabadka és környékén várhatóan mínusz 4 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, míg Újvidék és Zenta környékén várhatóan mínusz 6 Celsius-fokos hőmérsékleteket is mérhetnek.

A Weather2Umbrella előrejelzése szerint a szombati esős napot követően vasárnap mindenhol hóesésre van kilátás, míg hétfőn már csak helyenként eshet a hó. Ez a portál hasonló hőmérsékleteket „jósol”, mint az Accuweather.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) előrejelzése hasonló, azzal, hogy az intézet szerint a következő néhány napban a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nem csökken mínusz 3 Celsius-fok alá. A RHZM szerint havazásra holnap, hétfőn, de még kedden is van kilátás. A legtöbb hó hétfőn eshet. Tekintettel a hőmérséklet hirtelen csökkenésére, az orvosmeteorológiai körülmények igencsak kedvezőtlenek lesznek. A RHZM különös óvatosságra intette a szív-, érrendszeri- és légzőszervrendszeri megbetegedésben szenvedőket, valamint a labilis idegállapotú egyéneket. Az időjárási jelenségekre érzékenyeknél izomfájdalom, reumatikus fájdalmak, fejfájás és idegesség jelentkezhet.