2024. április 25., csütörtök

Ma is tét a nemzet szabadsága

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a topolyai Nyugati temetőben felállított Hősök sírjánál a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai helyi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes körzeti szervezete közösen.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

A topolyai Kodály Zoltán MMK tagjainak közreműködésével az ünneplők elénekelték a Himnuszt, majd az Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai – Benei Rebeka, Nagyidei Márk és Antal Bianka – előadták a Nemzeti dalt. Tomik Nimród helytörténész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének az elnöke tartott történelmi visszatekintést, Petőfi Sándorra és Lebstück Máriára, a szabadságharcban férfiként helytálló honvéd főhadnagyra, illetve a hírhedt betyárra, Rózsa Sándorra összpontosítva. Matuska Márton, a VMDP intézőbizottságának tagja a 170 évvel ezelőtti idők és a mai politikai helyzet között vont párhuzamot.

– Mint ahogy manapság, 1848-ban is a magyar állam független léte volt a tét. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nemzetünk jobb sorsáért 170 éve nem csak magyarok küzdöttek, erre ráeszmélhetünk, ha csak a vértanúhalált halt aradi 13-akra gondolunk.

A Kárpát-medencei Autonómia Tanács minap közzétett, Nem engedünk a 48-ból című 12 pontos kiáltványát Kovács László, a VMDP körzeti szervezetének elnöke olvasta fel. A szónokok valamennyien rámutattak arra, hogy a közelgő anyaországi választásoknak hatalmas tétje van, s ennek a kimeneteléhez az itt élőknek is, élve választói jogukkal, hozzá kell járulniuk. A beszédek után Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes mondott imát az áldozatokért, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Bábi Attila hivatalvezető és Penovác Náray Éva, a Kulturális Bizottság elnöke koszorúzott, a VMSZ nevében Fremond Árpád, a párt alelnöke és Tomik Nimród rótta le tiszteletét. A VMDP virágait Sípos Piroska és Matuska Márton, valamint Becskei Tibor helyezte el. Koszorúztak továbbá a topolyai önkormányzat és több topolyai szervezet, illetve egyesület képviselői is. A rendezvényt Antal Bianka alkalmi szavalata zárta.