2024. április 16., kedd

A forradalom előestéje

Rendhagyó történelem- és irodalomóra a Lányi Ernő egyesületben

Az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója alkalmából Vajdaságba látogatott a leányfalui Szekérszínház. A társulat a Tabulatúra zenekarral közösen csütörtökön a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben adta elő A forradalom előestéje című zenés színdarabját, amelynek fókuszában az 1848. március 14-én este a Pilvax kávéházban történt események, illetve Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia késő esti beszélgetése állt.

Petőfi Sándor (Hrubák Axel) és Szendrey Júlia (Deák Fruzsina) (Fotó: Gergely Árpád)

Petőfi Sándor (Hrubák Axel) és Szendrey Júlia (Deák Fruzsina) (Fotó: Gergely Árpád)

A darabot több forrás felhasználásával Póka Éva rendezte és alkalmazta színpadra. Lapunk kérdésére Póka elmondta, hogy régóta érlelődött benne az ötlet, hogy a forradalmat egy nő szempontjából mutassa be, és ezen célnak tökéletesen megfelelt Szendrey Júlia, aki férjének mindvégig támasza volt.

– Arra gondoltam, mi lenne, ha azt mutatnánk be, ami a háttérben történt, és nem a forradalomnak azt az oldalát, amit minden műsorban láthatunk. Igyekeztünk az egészet interaktívvá tenni, így a Pilvaxban játszódó jeleneteket a közönség között játsszuk. Így a közönségben helyet foglalók játsszák tulajdonképpen a jurátusok szerepét, akik ugyan nem szólnak bele az események folyásába, de valójában kommunikálnak a forradalmár fiatalokkal – fogalmazott Póka.

Eldőlt, forradalom lesz (Fotó: Gergely Árpád)

Eldőlt, forradalom lesz (Fotó: Gergely Árpád)

A közönség így részese lehetett a forradalomnak, mintha egy rendhagyó történelem-, illetve irodalomórán vett volna részt. Mint megtudtuk, a rendező a darab összeállítása során a legtöbbet Petőfi és Szendrey levelezéséből, illetve Karinthy Frigyes Pilvax című színdarabjából merített.

Az előadásban elhangzott a 12 pont, illetve a Minek nevezzelek című Petőfi-vers. A darabot Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményének megzenésített változata zárta. Az alkotást Rossa László zenésítette meg.

A szabadkai előadást követően a Szekérszínház tagjai Bácsfeketehegyen is előadták a darabot, pénteken pedig Törökkanizsán vendégszerepel a társulat.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a Szekérszínház következő bemutatójának a Mátyás király-emlékév adja az aktualitását, ugyanis Kisfaludy Károly Mátyás deák című darabját újítják fel.