2024. április 25., csütörtök

Szoborrongálások a városban

Az elmúlt héten ismeretlen tettesek ellopták a Vajdasági Bank Lazar Nešić téri épülete előtt lévő három bronz mellszobrot. A szobrok Kizúr Istvánnak, Lazar Nešićnek és Matko Vukovićnak állítottak emléket. Sajnos a városban nem ez az első emlékműrongálás.

Kizúr István, Lazar Nešić és Matko Vuković mellszobrát a múlt század 60-as éveiben állították fel a Jugoszláv Kommunista Szövetség kerületi bizottságának akkori épülete előtt. A három személy a partizánmozgalom jeles képviselője volt. Lazar Nešićet és Matko Vukovićot Szabadkán végezték ki 1941-ben kommunista tevékenységük miatt. Kizúr István bánáti születésű munkásmozgalmi aktivista volt, aki harcolt a II. világháborúban és 1942-ben egy boszniai csatában esett el a II. Proletárbrigád harcosaként.

Kizúr István, Lazar Nešić és Matko Vuković szobrának helye (Fotó: Gergely Árpád)

Kizúr István, Lazar Nešić és Matko Vuković szobrának helye (Fotó: Gergely Árpád)

Az ügyészség minősített lopásnak minősítette az esetet, mert kulturális javakról van szó. A lopással kapcsolatban Maja Rakočević Cvijanov, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szobrász-konzervátora a következőket nyilatkozta a Subotica.com hírportálnak:

– Intézetünk jegyzőkönyvet állít össze, hogy a szobrok az eredeti állapotukban visszakerüljenek a helyükre. Ezt a jegyzőkönyvet eljuttatjuk a városvezetésnek, illetve azoknak a szerveknek, amelyek hatáskörébe tartozik ezeknek a szobroknak a fenntartása, ami ebben az esetben az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat. Ilyen esetben fel kell mérni, hogy a szobor miként kerülhet vissza az eredeti állapotába.

Városunkban nem ritka eset, hogy köztéri emlékműveket rongálnak meg vagy lopnak el. Tavaly októberben a Raichle Ferenc parkban Ambrozije Boza Šarčević mellszobrát leszakították a talapzatáról és egy padra helyezték. Egy éve pedig a központban lévő Szentháromság szobor egyik angyalának aranyozott keresztjét és tollát ellopták, egyik kezét pedig megrongálták.

– Az elmúlt tíz évben ellopták Jovan Mikić mellszobrát a róla elnevezett szabadkai iskola udvarából, Ivo Lola Ribar emlékművét a Kiserdőnél lévő diákotthon előtt, Lola Vohl szobrát a Slavica gyárból, akárcsak a Fasizmus áldozatainak terén lévő emlékműről az emléktáblát. Ideje lenne leszámolni a városban garázdálkodó „bronzmaffiával” – sorolta az utóbbi évek emlékműrongálásait Maja Rakočević Cvijanov.