2024. április 24., szerda

Falunap Kishegyesen

Kishegyes az idén újratelepítésének a 249. évfordulóját ünnepli. Ennek apropóján március 22-én háromnapos rendezvénysorozat veszi kezdetét, aminek számos érdekes állomása lesz. Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke és a rendezvénysorozat egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy Kishegyesen igen nagy hagyománya van a falunap megünneplésének.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– A kishegyesi falunapot még az 1990-es évek elején kezdték megünnepelni, aminek az volt az apropója, hogy Békésszentandrásról annak idején a telepesek a tavasz első napján indultak el Kishegyesre. Letelepedésüket a tavasz első napjához közel eső hétvégén ünneplik meg. Ez az ünnep azért is fontos a közösség szempontjából, mert ilyenkor rálátás nyílik az itt működő intézmények: az iskola, az óvoda, a könyvtár, valamint a civil szervezetek munkájára. A falunapi program keretében mindenki igyekszik megmutatni egy részt abból a tevékenységből, amit folytat – mondta el Linka.

Az idei falunapi rendezvény háromnapos lesz, a leggazdagabb program szombaton várja a vendégeket. Ekkor nyílik meg egy fiatal kishegyesi képzőművész, Vass Szabolcs kiállítása, majd az ünnepi műsor következik – emelte ki a művelődési egyesület elnöke. Ez alkalommal egy örkényi zenekar produkcióját hallhatja a közönség, emellett az ovisok, az iskolások és a művelődési egyesület szakosztályai is fellépnek.

– A falunapi ünnepség műsorai látogatottak, és ilyenkor meg szoktuk hívni a testvértelepülések képviselőit is. A falu szempontjából ennek nagy a jelentősége, emellett jó apropó, hogy eleinkre emlékezzünk, akik újratelepítették a falunkat – hangoztatta Linka.

Az idei falunapi programsorozat március 22-én, csütörtökön kezdődik 17 órakor A türelem koronája… című kiállítással, amely Csabai Géza gyufaszálból készült hagyatékát mutatja be. Az eseményre a Nők Kishegyesi Fórumának székházában kerül sor. Pénteken 8 és 12 óra között ugyancsak a női fórum székházában húsvéti kézműves vásár és tojáskiállítás lesz, este 7 órakor pedig a Kincsem című magyar filmet vetítik a Művelődési Otthonban. Este 9 órakor a Dombos Wine Clubban irodalmi est következik. Elsőként Barlog Károly Kovács Istenke álmodik című könyvét mutatják be, majd Szöllősi Mátyás Váltóáram című könyvét, végül pedig Jódal Kálmán és Kocsis Árpád felolvasóéjszakája következik HÍD I. címmel. Szombaton 9 és 17 óra között ismét nyitva lesz a húsvéti kézműves vásár és a tojáskiállítás a női fórum székházában, 18 órakor pedig a Művelődési Otthon előcsarnokában Pszeudo-primitív maszkok – Michael Houellebouecq posztapokaliptikus klónjai címmel Vass Szabolcs kiállításának megnyitójára kerül sor. Az események sorát a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ünnepi műsora zárja 18 óra 30 perces kezdettel.