2024. április 23., kedd

A szabadság hajnala

A forradalomra emlékeztek Csókán

Színes ünnepi műsorral emlékeztek meg a csókaiak az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. A rendezvényen beszédet mondott Kovács Elvira parlamenti képviselő:

– 1848 óta elmúlt százhetven, megpróbáltatásokkal teli esztendő, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a vajdasági magyarság életerős és kitartó, mivel minden körülmények között képes volt és még ma is képes a megmaradásra. Ha követjük nemzeti hőseinket és az általuk kijelölt utat, akkor maradunk szülőföldünkön, s tetteinkről – ha méltók leszünk rá – utódaink emlékeznek majd meg.

A beszédek sorát Mészáros Kiss Tibor történelem szakos tanár folytatta, aki részletezte a forradalmi eseményeket s azoknak a következményeit. A vendégfellépők között szerepelt Gábor Zoltán topolyai operaénekes és a zentai Mécsvirág együttes. A helyi előadók közül színpadra léptek a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai: a Csalogány asszonykórus, a Kék Cinkék irodalmi csoport és a Barna Gesztenye citeracsoport. Katonanótákat adott elő a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa, akiknek az előadásában elhangzott a Himnusz és a Szózat is.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pék Zoltán parlamenti képviselő, Nyilas Mihály, a tartományi kormányi alelnöke, Nagy Ottó tartományi nagyberuházási igazgatóhelyettes, Kormányos László tartományi képviselő, Hugyik Richárd MNT-bizottsági tag, Kiss Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke, Orosz Urbán Csilla törökkanizsai és Zombori Csaba csókai alpolgármester, Újhelyi Nándor törökkanizsai és Oláj Tibor csókai képviselő-testületi elnök, valamint Tóth Zoltán szajáni és Szabolcski Szabolcs pacséri polgármester.

A Szabadság hajnala című ünnepi műsort a Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezte.