2024. április 19., péntek

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Ünnepi műsor és koszorúzás Adán

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékeztek szerdán Adán a Damjanich-emlékműnél az anyaország, az MNT, a községi önkormányzat, a pártok, az egyház, a közintézmények, a civil szervezetek képviselői és a helyi lakosok.

A VMSZ képviselői megkoszorúzzák a Damjanich-emlékművet (Csincsik Zsolt felvétele)

A VMSZ képviselői megkoszorúzzák a Damjanich-emlékművet (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör által szervezett emlékműsort a hagyományápoló kör fiataljainak és a Pergető tamburazenekarnak a zenés irodalmi összeállítása nyitotta meg. Majd ünnepi beszédet mondott Gaal Gergely országgyűlési képviselő, valamint Rigó Flórián, a VMSZ helyi szervezetének tisztségviselője. Gaal Gergely beszédében egyebek mellett ezt mondta:

– Mi, magyarok az elmúlt évszázadokban sokszor kényszerültünk küzdelemre hazánk szabadságának megvédése érdekében. A szabadságharcainkat mindig csak külső hatalom katonai túlereje tudta eltiporni. Mégis, ezekre a küzdelmekre máig büszkén tekintünk vissza, emlékükből erőt és bátorságot meríthetünk – mondta Gaal Gergely. Hozzátette: Magyarország ma is példát mutat Európának, mivel a kontinens népei számára jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy ne hagyják elveszni identitásukat, ne szakadjanak el gyökereiktől, és ne engedjék, hogy a népvándorlás elsöpörje a világtörténelem egyik legsikeresebb kultúráját, a keresztény gyökerű európai civilizációt. Kiemelte, hogy az elmúlt években Magyarország rendkívüli eredményeket mutatott föl, ami felkeltette az európai kultúra megőrzésében nem érdekelt erők figyelmét is. A magyarság a szabadságharc idején bátran és egyöntetűen kiállt az elért eredmények mellett. Ma nem katonai eszközökkel, hanem a véleményünk vállalásával, szavazatunkkal kell megmutatni, hogy többségben vannak azok, akik kiállnak a hazánk és Európa megvédése mellett.

Az ünnepség koszorúzással zárult.