2024. március 28., csütörtök

Elhalasztják a török és az amerikai külügyminiszter találkozóját

Elhalasztják Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter eredetileg március 19-ére tervezett, és az észak-szíriai Manbídzs helyzetével kapcsolatos washingtoni találkozóját amerikai hivatali kollégájával - jelentette be Hami Aksoy török külügyi szóvivő csütörtökön Ankarában.

A döntésre azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök kedden bejelentette: leváltja posztjáról Rex Tillerson amerikai külügyminisztert és a helyére Mike Pompeo CIA-igazgatót jelöli ki.

Aksoy ugyanakkor nem közölte a lépés indítékát.

Cavusoglu szerdán reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Pompeóval "jó kapcsolatokat építenek ki". A török tárcavezető egyúttal arra szólította az amerikai külügyminiszter-jelöltet, hogy mutasson tiszteletet Törökország irányába.

A 2016. július 15-ei török puccskísérlet után Pompeo - aki akkor még nem volt CIA-igazgató - egy Twitter-bejegyzésében "totalitárius iszlamista diktatúrának" nevezte Törökországot. Bár az üzenet később lekerült Pompeo fiókjáról, a török sajtóban maradandó nyomot hagyott.

Törökország január 20-án nagyszabású hadműveletet indított az észak-szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Az YPG mindazonáltal az Egyesült Államok legfőbb helyi szövetségese az Iszlám Állammal szemben folytatott harcban. A két ország között különösen azután vált feszültté a viszony, hogy Washington az utóbbi időben modern fegyverekkel kezdte ellátni az YPG milicistáit.

A török vezetés a közelmúltban többször kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára. Manbídzs Afríntól keletebbre található, ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy ott az YPG-n túl az Egyesült Államok saját hadserege is jelen van.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön a török állami hírtelevíziónak, a TRT Habernek adott interjújában bejelentette: Ankara és Washington arról állapodott meg, hogy biztonsági övezetet alakít ki Manbídzs városa körül. Kifejtette: az amerikai külügyminiszter személyében történő változás nem érinti az egyezséget, még akkor sem, ha Pompeo tájékoztatása néhány hetes csúszást eredményez.

Kalin arról is beszélt, hogy a török hadsereg Afrín kerület központi, névadó városát is "nagyon rövid időn belül megtisztítja a terroristáktól".

Ankara az YPG-t a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Kalin leszögezte: a török vezetésnek nem áll szándékában átnyújtani Afrín kerületet a szíriai vezetésnek az offenzíva végeztével.