2024. április 24., szerda

Újvidéken jártak a Yandex képviselői

Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta Oroszország legnagyobb IT vállalatának, a Yandexnek a képviselőit.

A polgármesteren és a vendégeken kívül a találkozón jelen voltak a köztársasági innovációs miniszter kabinetjének a képviselői is.

A Yandex orosz technológiai vállalat, a Google helyi megfelelője, tehát internetes keresője, e-mail-rendszere és felhőszolgáltatása is van. Az orosz internetes kereskedés 60 százaléka a Yandexen keresztül bonyolódik le. Vučević hangsúlyozta, hogy az újvidéki IT-szektor fejlesztése rendkívüli jelentőséggel bír, a város stratégiai fejlődésének talán a legfontosabb eleme. A város fejlődése szempontjából kulcsfontosságú az oktatás és a tudomány közötti együttműködés, amely az önkormányzat támogatásával egészül ki. Ebből az együttműködésből született az utóbbi időszak egyik fontosabb projektje, az Újvidéki Egyetem mellett épülő Tudományos-technológiai park.

A találkozón szó esett az önkormányzat és a Yandex együttműködéséről, arról, hogy az orosz IT-vállalat egy ingyenes mobilapplikációt dolgozna ki az újvidéki polgárok és a turisták számára. Az applikáció térképe fontos adatokat közölne többek között a tömegközlekedésről, az idegenforgalmi kínálatról, a szervezett túrákról, a városi forgalomról, a kulturális intézményekről és a vendéglátóipari létesítményekről.

A Yandex szeretne Szerbiában is terjeszkedni, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy Újvidék jelentős partneri potenciállal rendelkezik, és a régió fontos IT-központja. Újvidék polgármestere megköszönte a minisztérium közvetítői szerepét a kapcsolatok felvételében, majd hangsúlyozta, hogy a tartományi székváros érdekelt a modern technológiák mindennapi alkalmazásában.

Vučević kifejtette, hogy egy modern mobilapplikáció sokat jelentene a város számára, hiszen jövőre Európa Ifjúsági Fővárosa, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz, s ez már most jelentősen megnöveli a város idegenforgalmi potenciálját.