2024. április 20., szombat

A falugazdász házhoz megy

Jó jel, hogy mind több a fiatal termelő, és pályáznak is – Gépbemutató lesz Csókán

Csóka községben évről évre mintegy öt százalékkal gyarapszik a bejegyzett gazdaságok száma, amely már megközelíti a félezer bejegyzést. Erdélyi Imre agrármérnök, Csóka község falugazdásza jó jelnek tartja, hogy az újabb bejegyzett gazdaságok többségében fiatalok dolgoznak, akik rendszeresen részt vesznek a Prosperitati Alapítvány pályázatain, és egyre többen igénylik a tartományi mezőgazdaság-fejlesztési támogatásokat is.

Nagyüzem van a csókai falugazdász irodájában (Gergely József felvétele)

Nagyüzem van a csókai falugazdász irodájában (Gergely József felvétele)

A csókai VMSZ-irodában (Tito marsall utca 7.), ahol a falugazdász bázisa működik, nagy a forgalom, a termelők egymásnak adják a kilincset. Megmozdultak a gazdák, mivel olyan információ érkezett a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy egy összegben fizetik ki a hektáronkénti 4000 dináros támogatást.

– Ilyenkor, az év elején a legtöbb az adminisztrációs munka, ahhoz, hogy a kétévente bejegyzésre kerülő agrárgazdaságok, a bejegyzett gazdák kérni tudják az idei földalapú mezőgazdasági támogatást, évente igazolást kell kérni az Államkincstárból, hogy valóban nyilvántartott és működő gazdaságról van szó. A gazdaság száma és a gazda személyi száma alapján én elkészítem a kérelmet, átviszem az Államkincstár zentai fiókjába, kiveszem az igazolást, visszahozom a gazdák részére. Több idős termelővel állok kapcsolatban, akikhez házhoz megyek a község minden településén. Újabban már Szajánba is eljárok segíteni a gazdáknak, hetente egy-egy napot a szajáni helyi irodában fogadom a termelőket, és intézzük a bejegyzés körüli tennivalókat és a támogatási igényléseket. Akiknek pályázati célból van szükségük igazolásra, hogy a bejegyzett gazdaságuk aktívan működik, azoknak a gazdálkodóknak kitöltjük és előkészítjük a kérelmeket. A Prosperitati Alapítvány pályázataival kapcsolatban is tudunk felvilágosítást adni, de a pályázatírást már a gazdáknak kell intézniük, erre a célra már jól működő irodák vannak, ahol bizonyos ellenszolgáltatásért megírják a pályázati kérelmeket, és összeállítják a dokumentációt benyújtásra – mondta Erdélyi falugazdász, aki a helyi gazdákat tömörítő Reneszánsz Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnöke.

A csókai falugazdász a hét minden napján más-más településen fogadja a termelőket, és intézi a szükséges beadványokat és igazolásokat.

– Hétfőn Szanádon 8 órától fogadom a gazdákat a helyi irodában, majd 10 óra után Csókán vagyok délután 3-ig. Közben Zentára is átmegyek az Államkincstárba átadni a kérelmeket. Ha van érdeklődő gazda, 3 óra után is tudok segíteni, gyakorlatilag egész nap elérhető vagyok. Keddem 8-tól 10 óráig Hódegyházán a helyi közösség épületében „rendelek”, utána délig Tiszaszentmiklóson vagyok, majd visszajövök a csókai VMSZ-irodába. Szerdán 8 és 10 óra között Egyházaskéren, utána délig Feketetón, majd 13 óráig Kanizsamonostoron állok a gazdák rendelkezésére. Csütörtökön kivételesen 10–14 óráig Padén a helyi irodában adminisztrálok, utána Szajánban dolgozom a délután folyamán. Besegítek a nagykikindai községben is, itt Szajánban ugyanis nem volt falugazdász, aki segítségére lehetne a gazdálkodóknak. Pénteken azután egész nap a csókai irodában intézem a papírmunkát a termelők számára – mondta a falugazdász, aki a 064/409-8994-es telefonszámon hívható.

A csókai Reneszánsz Mezőgazdasági Termelők Egyesületének idei tervei között szerepel egy Prosperitati-gépbemutató megtartása április utolsó hétvégéjén, 28-án, amikor is a hagyományok szerint ezen a napon, azaz Szent György napján hajtják ki a jószágot a legelőre. Ebből az alkalomból a néhai Banka bácsi juhász emlékére főzőversenyt is rendeznek.