2024. március 29., péntek

Csak egy gigász maradhat talpon

Valverde: Szenvedni fog a Chelsea ellen a Barcelona

A kultikus, 2012-es Bajnokok Ligája-elődöntő után ismét összecsap a Camp Nouban a Barcelona és a Chelsea (ma 20.45). A két európai gigász ezúttal a nyolcaddöntőben méri össze erejét, s ahogyan az a hat évvel korábbi elődöntőn volt, ezúttal is minden fontos kérdés a katalánok otthonában dől majd el. Emlékeztetőül: 2012-ben a Chelsea Didier Drogba egy szem góljával nyert a Stamford Bridge-en, majd a legendás katalóniai arénában – 2:0-s Barca-vezetést követően – Ramires és Fernando Torres góljával döntetlenre hozta vissza az állást, vagyis megvédte előnyét. A londoni Kékek végül BL-trófeát ünnepelhettek, miután tizenegyesekkel verték a Bayernt a döntőben.

Nagy csatára készül Ernesto Valverde, a gránátvörös-kékek vezetőedzője. A szakember szerint olyan nagy hatása van a ma esti találkozónak, hogy játékosai már napokkal korábban csak a Chelsea-re fókuszáltak, holott más dolguk lett volna: „A második félidőben már a Chelsea elleni találkozóra gondoltak tudat alatt a fiúk” – fogalmazott a mindig kimért, szűkszavú vezető, miután a Barcelona meglehetősen visszafogott játékkal 2:0-s győzelmet aratott hétvégén a sereghajtó Málaga otthonában. „Biztos vagyok benne, hogy az angolok elleni visszavágón meg kell majd szenvednünk a továbbjutásért” – tette hozzá Valverde, akinek győzelemre kell vezetnie gárdáját, miután Londonban 1:1-gyel zárult az odavágó. A tréner legnagyobb hiányzója Andrés Iniesta lehet, aki izomsérüléssel küzd, és Valverde szerint az utolsó pillanatban dől majd el, bevethető lesz-e a kreatív irányító.

Egyetért kollégájával Antonio Conte, a Chelsea edzője, aki ugyancsak nagy küzdelemre számít: „Fel kell készülnünk arra, hogy nagyot szenvedünk majd. A világ egyik legjobb csapata ellen nem is lehet másképp játszani. Nem lesz könnyű dolgunk, de meg kell próbálnunk megoldást találni a hatalmas kihívásra” – fogalmazott az olasz.

Tartalékos Bayern Isztambulban?

Aligha kell megizzadnia a Beşiktaş otthonában a Bayern együttesének a másik ma esti nyolcaddöntős visszavágón (18.00), hiszen a bajorok három hete az Allianz Arénában 5:0-val ütötték ki a török csapatot – Thomas Müller és Robert Lewandowski duplája mellett Kingsley Coman is betalált –, s kevéssé valószínű, hogy a Beşiktaş akár csak a döntetlenre is gondolhat. Igaz, az isztambuli közönség várhatóan pokoli hangulatot teremt – erről beszélt Niklas Süle, a német rekordbajnok hátvédje is: „Egy egészen különleges isztambuli atmoszférára számítunk. A Beşiktaş nagy nyomás alá szeretne majd helyezni minket, hogy a saját szurkolóik előtt meg tudjanak verni minket” – elmélkedett a fiatal játékos, hozzátéve, természetesen a nagy eredménybeli fölényük ellenére a visszavágót is meg akarják nyerni, s ehhez csapatának megvan a szükséges tapasztalata is.