2024. április 20., szombat

Szerbia ellene, az USA mellette

Vučić: Szerbia soha nem fogadja el a koszovói katonai erők megalakítását

Koszovó kapcsán Szerbia és az Egyesült Államok álláspontja teljesen eltér egymástól, mondhatni, szöges ellentétben van egymással – mondta Aleksandar Vučić államfő Wess Mitchell, az Európával és az Eurázsiával megbízott amerikai helyettes államtitkár belgrádi látogatása során tartott közös sajtótájékoztatón.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Vučić közölte, nem tudtak közös nevezőre jutni annak kapcsán, hogy Koszovón szükség van-e a koszovói biztonsági erők kialakítására, ám abban megegyeztek, hogy a békét a szerb és az albán lakosság között fenn kell tartani, illetve a Belgrád–Priština-párbeszédet folytatni az EU szárnyai alatt. Szerbia tisztában van azzal, hogy az EU felé vezető úton a legnagyobb akadályt a Koszovóval való viszonya képezi, ugyanakkor nem létezik egyetlen nemzetközi dokumentum sem, amely alátámasztaná a koszovói fegyveres erők felállítását. A Kumanovóban aláírt megállapodás szerint is csak az egyedüli katonai erő, a KFOR tartózkodhat Koszovó területén – mondta Vučić.

– A 1244-es rezolúció is csak a szerb biztonsági erők visszavonását irányozza elő, az albán katonaság felállítását nem. Éppen ezért arra kérem a vendégeinket, hogy mutassanak fel egy paragrafust, ami jogot formál a koszovói katonai erők felállítására – fordult Wess Mitchelhez, majd közölte, hpgy a koszovói biztonsági erők felállításának indokoltságát azok az államok látják, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét. Szerbia azonban ezt nem így gondolja, és minden erejével ellenáll ezen elképzelés megvalósítása ellen, ilyen katonai erő felállítása ugyanis nem szolgálná a régió stabilitását.

– Szerbia kész kompromisszumokat kötni Koszovó kapcsán, de nem áll készen és nem is fogad el semmilyen megaláztatást vagy az állam beomlasztását – hangsúlyozta az államfő.

Wess Mitchel elmondta, Szerbiát tekintik a Balkán alapjának. Hangsúlyozta, lehetőséget lát azoknak a koszovói gondoknak a megoldására, amelyek hosszú évek óta terhelik a régiót – ezzel az üzenettel érkezett Belgrádba és előzőleg Prištinába is. Arra számít, hogy a párbeszéd során mindkét fél eleget tesz a kötelezettségeinek. A párbeszéd és a kötelezettségek megvalósításában készek segíteni, de ő is ellenzi azokat a megoldásokat, amelyek veszélybe sodorhatják a régió stabilitását és biztonságát.

– Mindkét félnek teljesítenie kell a brüsszeli párbeszéd kötelezettségeit, ugyanakkor rámutattam, hogy az USA támogatja a koszovói biztonsági erők professzionális katonai erőkbe való transzformációját. Ehhez azonban szükség van az alkotmány módosítására – mondta Mitchell.

A régió kapcsán Mitchell rámutatott azokra a változtatásokra, amelyekre a térségben sort kell keríteni: az EU bővítésére, Macedónia új megnevezésére, Bosznia-Hercegovina fejlődésére, a joguralom megerősítésére, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a sajtószabadságra, illetve a korrupció elleni küzdelemre. Hangsúlyozta, hogy mindezek mindannyiunk kötelezettsége, különösen Szerbiáé és Koszovóé.

Wess Mitchell Belgrádban tett látogatása során, még kedden éjjel tárgyalt Ivica Dačić külügyminiszterrel, tegnap Ana Brnabić kormányfővel is, illetve Maja Gojkovićtyal, a parlament elnökével. A beszélgetések során nagy hangsúlyt fektettek Szerbia EU-csatlakozására, illetve a régió biztonságára.