2024. április 25., csütörtök

Lecserélik az elavult világítótesteket

Tizennyolc vajdasági intézmény pályázott sikeresen

A Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság az energiahatékonysági program keretében vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződéseket írt alá olyan, Vajdaság területén működő intézményekkel, melyeket a köztársaság, a tartomány vagy a helyi önkormányzatok alapítottak. Az említett titkárság 57,5 millió dinárral járult hozzá tizennyolc intézmény támogatásához. Nenad Grbić tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési titkár elmondta, hogy az energetikai hatékonyság nemcsak az Európai Unióban, hanem hazánkban is egyre időszerűbb. Rámutatott arra, hogy tartományunkban az állami intézmények csupán három százalékában van LED-izzós megvilágosítás, száz közintézmény közül pedig csak három rendelkezik automatikus irányítású világítási rendszerrel. Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy még sok lehetőség van a megtakarításra és egyúttal a jobb megvilágításra is.

– Mintegy negyven intézmény jelentkezett a pályázatunkra. Közülük kilenc általános iskola, két egészségügyi központ, két gerontológiai intézmény, két egyetemi kar, egy iskoláskor előtti intézmény, egy főiskolai intézmény és egy onkológiai intézet pályázott sikeresen – mondta Grbić.

A temerini Kókai Imre Általános Iskola a nagy fogyasztású, elavult világítótesteket korszerű LED-izzókra cseréli majd le.

– A tartományi energiaügyi titkárságnál pályáztunk a világítótestek lecserélésére. A meglévők 1968 óta vannak szolgálatban, azaz amióta az épület felépült. A pályázat által 3,9 millió dinárhoz jutottunk, s a temerini önkormányzat is egy bizonyos összeggel hozzájárul. Iskolánk egy nagy felújítás előtt áll, a tetőszerkezetét, a vizesgócokat, a padlózatot és az épület külső részét tatarozzuk – nyilatkozta lapunknak Sziveri Béla, a temerini Kókai Imre Általános Iskola igazgatója.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola épülete is nagy felújítások előtt áll.

– A központi épületünket teljesen felújítjuk. A tartományi titkárságnál energiatakarékos világításra pályáztunk. Mintegy 4 millió dinárt kapunk ebből a forrásból, valamint az önkormányzat is támogat bennünket. Hosszú távon ez nagy segítség lesz az iskola számára – mondta Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatónője.

Az energiahatékonysági programra sikeresen pályázott az említetteken kívül a törökbecsei, a belcsényi (beočini), a kúlai, a szabadkai, a kátyi, a dunagálosi (gložani) és a szilbácsi (silbaši) általános iskola, a belcsényi óvoda, a szabadkai gerontológiai központ és a moholi idősek otthona, a belcsényi és a titeli egészségügyi központ, a Vajdasági Onkológiai Intézet, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara, valamint a Sport- és Testnevelési Kar és az Újvidéki Ügyviteli Főiskola.