2024. március 29., péntek

Topolya támogatja a művelődést és a civileket

Az idén 114 civil szervezetet, köztük a községben működő egyházakat is támogatja a topolyai önkormányzat, összesen 15 millió 110 ezer dinárral.

Paul Szikora Erzsébet, a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulatának elnök asszonya és Kislinder Gábor községi elnök aláírják a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Paul Szikora Erzsébet, a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulatának elnök asszonya és Kislinder Gábor községi elnök aláírják a támogatási szerződést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A szerződéseket ünnepélyes keretek között tegnap írták alá a községi képviselő-testület üléstermében, az egyesületek és a vallási felekezetek képviselőinek részvételével. A helyi gazdasági fejlesztést elősegítő tevékenységgel kapcsolatban 6 szerződésről, a környezetvédelmi tevékenységgel kapcsolatban 7 együttműködésről hoztak döntést. A művelődés terén 58 szerződés született meg, a monográfia és könyvkiadás kategóriában 2, az egyházak és vallási felekezetek működését 16, a tájékoztatási és kiadási tevékenységet 4 esetben támogatja Topolya az idén, a szociális és gyermekvédelem terén pedig 21 egyesülettel kapcsolatban hoztak határozatot – nyilatkozta Kislinder Gábor községi elnök.

– Külön öröm számomra, hogy elutasított kérelem ezúttal nem volt, ez azt jelenti, hogy valamennyi egyesület a múlt évben maradéktalanul teljesítette az elszámolással kapcsolatos kötelezettségét. Előfordulhat, hogy a község által nyújtott anyagi támogatás nem fedezi egy-egy szervezet terveinek, működésének a költségeit, ezért fontos, hogy több forráshoz nyújtsanak be támogatási kérelmet az egyesületek. Fontos elmondani, hogy nem csökkentettük civil és az egyházi szervezetek működésére szánt összeget, és az idén is igyekeztünk egyenlő arányban elkülöníteni anyagi forrást erre a célra – nyilatkozta Kislinder, aki elmondta azt is, hogy ezúttal módosulnak a támogatással kapcsolatos adminisztrációs feltételek, ezért a pénzügyi osztály egy rövid tájékoztatást tartott a szervezetek megjelent képviselőinek.

– Igyekszünk a támogatásokat november végéig kifizetni. A nagyobb összegek esetében 11 részletben törlesztjük a vállalt kötelezettségeinket, és arra törekszünk, hogy az első három havi juttatást mihamarabb kiutaljuk. A kisebb eszközöket nyert szervezetek is a közeljövőben számíthatnak a támogatásra – mondta Topolya polgármestere.

A Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulata működésének egyik alapvető feltétele az a támogatási szerződés, amit a polgármester mellett Paul Szikora Erzsébet elnök asszony látott el kézjegyével.

– Az idén több jelentős programot szeretnénk megvalósítani, aminek alapja ez a támogatási szerződés. Ebben az évben ünnepeljük megalapításunk 45. évfordulóját, aminek apropóján több mint 20 baráti csoportunkat szeretnénk vendégül látni, és beszámolni a mögöttünk álló időszak jelentősebb momentumairól. A másik pedig a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének a 20. kiállítása, ennek mi leszünk a házigazdái, s ezt az önkormányzati támogatásnak köszönhetően tudjuk megszervezni.