2024. április 24., szerda

Időben felismerni

Egészségügyi előadás a cukorbetegségről Magyarkanizsán

Kedden késő délután a magyarkanizsai Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma és az EUpoint szervezésében tartottak egészségügyi előadást.

A sorozat mostani előadója dr. Lázár Aladár volt, aki a cukorbetegségről beszélt a népes hallgatóságnak. Az endokrinológus, belgyógyász szakorvos a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban adott tartalmas ismertetőt az egyre elterjedtebb, mára már népbetegségnek számító, sem fiatalt, sem időst nem kímélő egészségügyi problémáról.
Mint ahogy azt a doktor úr vetítéssel egybekötött előadásából megtudtuk, végső ideje olyan adatokkal felhívni a hallgatóság figyelmét erre a komoly problémára, amelyek ma már egészen riasztóak. Természetesen nem a pánikkeltés, hanem a megelőzésre és a helytelen életmód elkerülésére való figyelemfelhívás volt a cél. A jelenlegi adatok szerint világszinten 415 millió ember cukorbetegséggel küzd. A szerbiai adatok szerint körzetekre felbontva a cukorbetegség megjelenési aránya kifejezetten a mi környezetünkben a legmagasabb, messzemenően meghaladja az országos átlagot.
Akár tíz év is eltelhet, miközben már zajlanak a károsodáshoz vezető folyamatok, de még nem derült fény a cukoranyagcsere-zavarra. Ezért nagy szerepe van a diabétesz idejében való felismerésének, a szűrésnek és a megelőzésnek, az egészséges életmódnak is.
A szakorvos szívesen válaszolt a feltett kérdésekre, az előadás után pedig ingyenes vércukorszint-mérést tartottak, de az esemény kezdetén Nyilas Leonov Anita a közelgő anyaországi választásokra is felhívta a figyelmet, bátorítva az azon való részvételre, illetve akik még nem tették meg, a regisztrálás fontosságára is emlékeztette az egybegyűlteket.