2024. április 19., péntek

Hosszú lesz a visszaút

Novak Đoković három játszmában veszítette el a műtét utáni első meccsét. A volt világelsőt az Indian Wells-i 2. fordulóban a ranglistán 109. japán Taro Daniel győzte le, a több mint két és fél órás találkozó pedig ugyanannyi új kérdést nyitott Novakkal kapcsolatban, mint ahány választ adott a korábbiakra.

Az első és legfontosabb megállapítás, hogy Novak előtt rendkívül hosszú és megpróbáltatásokkal teli út áll, ha célja visszatérni a legjobbak közé. A hosszú kihagyás, valamint a sérülés mély nyomokat hagyott, Novak csak árnyéka annak a teniszezőnek, aki két esztendeje még uralta a mezőnyt. A 12-szeres Grand Slam-bajnok nemcsak fizikailag felkészületlen az élvonalbeli játékra, hanem lelkileg is meglehetősen törékeny, s amíg nem küszöböli ki az utóbbi fogyatékosságot, nem számíthat rá, hogy újra versenyben lehet nemcsak a ranglista legjobbjaival, hanem a jóval alacsonyabban rangsoroltakkal sem, amilyen például Taro Daniel.

Đoković váratlanul jól kezdett, 5:2-re elhúzott, azután azonban mintha kicserélték volna. Kihagyott egy játszmalabdát, rövidítésben veszítette el az első szettet, majd amikor a japán esett vissza, sikerült egyenlíteni. A döntő játszmában egy erőtlen, elcsigázott teniszezőt láttunk, aki, miután kihagyott két breaklabdát, már nem volt képes az ellenállásra.

Fucsovics Márton jól állta a sarat a 2. kiemelt Marin Čilićtyel szemben. Példás küzdelemmel jutott el 5:5-ig az első játszmában, azután azonban a horvát akarata érvényesült. Fucsovics megmutatta, hogy mindenképpen érett a legjobb 50-hez.

Az utolsó versenyben maradt szerbiai, a zombori Filip Krajinović késő este játszott az első kiemelt Roger Federerrel a nyolcaddöntőért. A svájci a Delbonis elleni meccsen szerény teljesítményt nyújtott, de továbblépett, és bár történtek már nagyobb csodák is, nehéz elképzelni, hogy kikaphat Krajinovićtól.

Az eddigi legnagyobb meglepetéssel a portugál João Sousa szolgált, aki az első játszmában 2:5-ről, a harmadikban pedig 1:4-ről fordított Alexander Zverev ellen. A kiemeltek közül kiesett még Pouille, Schwartzman, Isner és Edmund, míg Kej Nisikori visszalépett.

A nőknél a fiatal amerikai Caroline Dolehide alaposan ráijesztett a világelső SimonaHalepre, a 16 éves Amanda Anisimova Pavljucsenkova után Kvitovát is kiütötte, és 2005 óta a női torna legfiatalabb nyolcaddöntőse lett. Kiesett továbbá JelenaOsztapenko, Coco Vandeweghe és Kristina Mladenović is.

Sencsenben Ivana Jorović táblára jutott a 60 ezres női ITF-tornán, és az 1. fordulóban a nagyon tehetséges 15 éves ukrán Marta Kosztjukkal találkozik.