2024. április 19., péntek

Van elég reagens?

Minden ötödik építkezés nem rendelkezik engedéllyel

Hiányos a jelentés a katonai helikopter három évvel ezelőtti lezuhanásának körülményeiről. A helikopter tragédiája nyolc életet követelt, köztük egy újszülöttét is, miközben a jelentés nem tartalmazza, hogy ki adott ki parancsot és aztán ki módosította, hogy a gép az adott helyen, a sűrű ködben landoljon Belgrádban – emelte ki Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője. A parlamenti képviselők közül többen éltek a lehetőséggel, hogy képviselői kérdést intézzenek a védelmi miniszterhez és az egészségügyi miniszterhez is a baleset kapcsán.

Ótos András felvétele (Archív)

Ótos András felvétele (Archív)

A parlamenti ülés ma a képviselői kérdések feltevésével kezdődött. Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője az engedély nélkül emelt épületekről tett fel kérdést. Azt állította, hogy a hatályos törvény ellenére minden ötödik építkezés ma sem rendelkezik engedéllyel. Đorđe Vukadinović, a Szerbia Megmentéséért mozgalom – Új Párt koalíciójának képviselője is felszólalt a témában, s föltette a kérdést, hogyan lehet, hogy ilyen épületeket Belgrád impozáns részén a mai napig nem távolítottak el, hanem még bővítik is őket.

Kitért ugyanakkor a parlamentben uralkodó rossz hangulatra is. Elmondta, szükség lenne egy olyan tanácskozásra, amelyen a felmerülő problémákat a parlamentben helyet foglaló pártok képviselői meg tudnak beszélni, az ellenzék kivonulása a képviselőházból ugyanis nem tesz jót sem az országvezetésnek, de az állambiztonságnak sem. Az értelmetlen módosítási indítványok és a szándékos időhúzás, valamint egymás degradálása nem vezet sehova.

Tatjana Macura, az Elég volt! mozgalom képviselője a kanyarójárvány kapcsán fogalmazta meg kérdését, mégpedig azt: miért nincs megfelelő mennyiségű oltószer, hogy bárki, a felnőttek is, akinek szüksége van, felvehesse? Majd megkérdezte, rendelkeznek-e a laboratóriumok kellő mennyiségű reagenssel, amivel meg lehet vizsgálni, hogy az illető szervezete ellenálló-e a kanyaróra.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője a Zoran Đinđić emlékére tervezett emlékmű ellen szólalt fel, arra kérte Ana Brnabić kormányfőt, vonja vissza a döntést, a meggyilkolt kormányfő ugyanis nem érdemel emlékművet.

Olena Papuga, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője az illegális hulladéklerakókon felhalmozódó állattetemek problémájára mutatott rá. Kiemelte, hogy e probléma kapcsán senki nem érzi magát illetékesnek, így azt kérdezte, ki illetékes abban, hogy megfékezzék a betegségek esetleges terjedését.

Ezt követően a képviselők folytatták a munkájukat, mégpedig továbbra is a napirenden szereplő, az idegenekről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványok kapcsán. Az ellenzék ezúttal is az ellen tiltakozott, hogy a hatalmi koalíció szándékosan nyújtott be az első napirendi pontra több száz módosítási indítványt, hogy elhúzza az időt, és így az ellenzék ne tudjon hozzászólni más törvényjavaslatokhoz.

Az idegenekről szóló törvényről a képviselők már második napja vitatkoztak. A Szerb Haladó Párt képviselői módosítási indítványukkal arra igyekeztek rámutatni, hogy ez a törvény hozzájárul az ország gazdasági fejlődéséhez.