2024. április 25., csütörtök

Szerbia újabb fejezetek megnyitását sürgeti

Várat magára a külkapcsolatok jogharmonizációs akcióterve

Szerbia már március végén készen áll újabb öt tárgyalási fejezet megnyitására, közölte Tanja Mišćević, az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások szerbiai tárgyalócsoportjának a vezetője. A folytatásban a 30-as, tavaly decemberben megnyitott, a külkapcsolatok témájára összpontosító fejezetről értekezett.

Szavai szerint annak érdekében, hogy Szerbia a szóban forgó fejezetet le is zárhassa, több videokonferenciát szerveznek az elkövetkezendőkben az EU képviselőinek a részvételével. Ezeken a tárgyalási fejezet lezárásával kapcsolatos feltételekről egyeztetnek majd. A 30-as fejezet lezárásának két alapvető feltétele van, nevezetesen Szerbia csatlakozása a Világgazdasági Szervezethez és a jogharmonizációs akcióterv kidolgozása.

Az akciótervvel, illetve annak mentén megejtendő intézkedéseivel Szerbiának bizonyítania kell, hogy uniós tagállamként jár, emelte ki Mišćević. Mint hozzátette, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyugat–balkáni bővítési stratégiájával összhangban Szerbia 2025-ben az EU teljes jogú tagállamává válhasson, a tárgyalásoknak legkésőbb 2023-ban kell befejeződniük. Ezt követően az államnak ratifikálnia kell az összes szükséges dokumentumot, majd megtartani a népszavazást a csatlakozásról, magyarázta a főtárgyaló.