2024. április 25., csütörtök

A külképviseleten vagy postán

Szerencsés János: Belgrádban 1-2 ezer ember biztosan szavazni fog

Március elején már megkezdték a szavazási levélcsomagok kézbesítését Belgrádban. Azok a magyar állampolgárok, akik a lakcímükre kérték, oda kapják, akik pedig a külképviseletre kérték, a külképviseleten vehetik át a szavazócédulát.

A szavazócédulákat csak személyesen lehet átvenni. A magyarországi országgyűlési választásokra a voksokat is kétféleképpen adhatják le a határon túli magyarok, postai úton, illetve a külképviseleten – tudtuk meg Szerencsés Jánostól, Magyarország belgrádi nagykövetsége konzuli osztályának vezetőjétől a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének lakossági fórumán, a párt kampányrendezvényén.
Szerencsés János kiemelte, Magyarország belgrádi külképviselete is számít minden szavazóra. Rámutatott azonban, ahhoz, hogy valaki szavazhasson, a választások előtt legalább két héttel regisztrálnia kell, hogy felvegyék a választópolgárok listájára.
– A határon túli magyarok levélben szavaznak. Akár közvetlenül is elküldhetik szavazatukat, vagy leadhatják a belgrádi nagykövetségen, illetve a szabadkai főkonzulátuson – emelte ki Szerencsés János. Rámutatott: március 26-ától kezdve már folyamatosan küldhetik a polgárok a szavazataikat. Azok voksait pedig, akik a külképviseleten élnek választói jogukkal, megfelelő formában továbbítják majd a Nemzeti Választási Irodába.
Egyelőre nem tudják, hány személy szavaz Belgrádban, illetve mekkora érdeklődés mutatkozik a magyarországi országgyűlési választások iránt. A vezető konzul reményét fejezte ki azonban, hogy minél többen érdeklődnek majd.
– Belgrádból és környékéről, a szórványmagyarság köréből 1-2 ezer ember biztosan leadja a szavazatát – emelte ki a vezető konzul.
Az országgyűlési választások Magyarországon április 8-án lesznek, vagyis a magyar állampolgárok legkésőbb március 24-éig vetethetik fel magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál.
Szerencsés János elmondta, Magyarországon 10 millió ember él, közülük 8 millióan vannak azok, akik jogosultak a választásra. A világ minden tájáról pedig több mint egymillióan kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot, ebből is látszik, hogy mekkora jelentősége van a külhoni magyarok szavazatainak.
A lakossági fórumon Szerencsés beszélt arról is, hogyan került Belgrádba. Diplomataként járt már Csehszlovákiában és Szlovákiában, de Szerbiába ez a mandátuma hozta először, és véleménye szerint jó helyre érkezett, hiszen Belgrád rendkívül mozgalmas és színes város.