2024. április 19., péntek

Két vádirat veszélyes hulladék miatt

A törvény a bűncselekmények elkövetői számára hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést ír elő

Eddig két ízben emeltek vádat az Obrenovac közelében felfedezett, szabálytalanul tárolt, veszélyes hulladék ügyében – jelentette ki Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. Az SZRT műsorában úgy fogalmazott: nem szeret büntetésekről beszélni, mert ezekhez csak végső esetben folyamodnak, de az ilyen bűncselekmények elkövetői számára a törvény hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

– Szerintünk ez enyhe büntetés, hiszen az ország és a nép elleni bűncselekményről van szó. A minisztérium behatóbban foglalkozik majd ezzel, és az eddiginél sokkal szigorúbb büntetéseket fog javasolni – mondta Trivan.

Az obrenovaci és az újvidéki eset után újabban Bánátban, Pancsova és Bavanište (Homokbálványos) területén további három illegális lerakót találtak, ezeken ismeretlen elkövetők összesen mintegy 200 tonna veszélyes hulladékot halmoztak fel.

Trivan elmondta: léteznek törvényes rendelkezések az ilyen esetekre, és több megoldás is lehetséges. Ha annak, akitől a hulladék származik, nincs lehetősége a veszélyes anyagokat megfelelően tárolni, akkor ezt a helyi önkormányzatnak kell megoldania. Ha a városnak vagy a községnek nincs erre pénze, akkor a köztársaságnak kell segítenie. Itt most nem kis mennyiségű veszélyes anyagról van szó, és az állam kénytelen lesz nagyobb összeget fordítani a hulladékkezelésre.

A gyárakból származó, ún. történelmi hulladék kapcsán a miniszter azt mondta: ennek kezelése mindenképpen az állam feladata, és amilyen ütemben privatizálják a cégeket, ugyanolyan tempóban fogják megoldani a hulladék tárolásának kérdését is.